Sanitārās normas bārā | PVD | Bar.lv

mikrobi bārāKas jāievēro, lai izvairīties no soda? Noderīga informācija topošiem bārmeņiem un topošiem bāru vadītājiem.
Darbu bārā regulē pārtikas uzraudzības (PVD) normatīvi. Mēģināšu izklāstīt normatīvus, saprotamā valodā.

Pirms darba vēdinām telpas, ieslēdzot ventilāciju vai atverot logus. Smaka nevar būt (izņēmums ir kafijas aromāts).
Uzņēmumā jābūt atbilstošiem mazgāšanas līdzekļiem. Stiklam-stikla, traukiem-trauku, grīdai-grīdas, mēbelēm-mēbeļu utt.
Bārā nav ieteicams izmantot dezinfekcijas līdzekļus ar izteiktu hlora smaku.
Uzņēmumā jābūt atbilstošām lupatiņām, birstītēm un sūklīšiem.
Visi līdzekļi jātur atsevišķā vietā, mitrām grīdas lupatām ir jābūt piekārtām.
Bārmenim ir jābūt individuālai rokas salvetei „rocenei”.
Pirms darba ir jāpārbauda, vai strādā visas iekārtas. Īpašu uzmanību pievērsiet ledusskapim un saldētavai. Maksimālā temperatūra aukstumu iekārtās+10 c˚
Visām iekārtām, kuras ir no metāla, nav pieļaujama korozija (rūsa).
Ledus iekārtās nedrīkst atstāt metāliskus priekšmetus. Tas veicina koroziju.
Ledusskapī visiem produktiem (augļi, ogas, zaļumi utt.) ir jāatrodas caurspīdīgos traukos vai kā savādāk izolētiem.
Zaļumus ieteicams glabāt pārtikas plēvē, vai traukā ar vāciņu.
Nedrīkst izmantot stikla priekšmetus produktu pārlikšanai. Ar klienta glāzi ledu grābt nevajag, ielieciet to ar standziņām vai lābstiņu. *Glāzei var atšķelties stikls.
Pēc darba visas iekārtās rūpīgi nomazgāt. Kafijas aparātu tīra no iekšpuses ar pulveri.
Visiem sausajiem produktiem jābūt slēgtos traukos.
Rūpēties par garšvielu trauku tīrību.
Katru dienu pārslaucīt mēbeles un likvidēt putekļus.
Visiem instrumentiem jāatrodas uz paplātes vai speciāla paliktnīša.
Darba virsma pirms vai pēc darba ir jākopj ar dezinfekcijas līdzekli.
Nevar strādāt ar pārtiku, ja ir iesnas vai roku iekaisums.
Vitrīnā jābūt izliktai tīrai precei, bez rūpnieciska iepakojuma (bez kartona kastes un t.t.)
Īpašu uzmanību pievērsiet atvērtai precei (sulas, salds krējums un t.t.).
Sekojiet produktu realizācijas termiņa beigām.
Traukiem jābūt bez dvieļu putekļiem.
Labāk glāzes nepulēt (izmantojiet trauku mazg. mašīnu), taču, ja to darāt, izmantojiet lina auduma dvielīšus (tie neatstāj auduma putekļus).
Sodu uzliks:
Ja pēc naudas saņemšanas, bārmenis nemazgās rokas un aiztiks dekorāciju vai citus pārtikas produktus.
Bārā ir jābūt šķidrām ziepēm, tekošam karstam un aukstam ūdenim.
Pēc roku mazgāšanas krāns jāaizver ar elkoni.
Rokas jāslauka tikai papīra vai vienreizējā dvielī.
PVD normatīvi prasa, lai darbinieks bārā kontrolētu ledusskapja temperatūru un to pieraksta.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *