Skotu viskijs | Scotch | Bar.lv

Par skotu viskiju jeb „skoču” var dēvēt tikai to viskiju, kurš ir ražots, izturēts un pildīts pudelēs Skotijā. „Distilled and motured in Scotland”, „Bottled in Scotland”.
Izturēšanas ilgumam ir jābūt ne mazākam kā 3 gadi. Kā izejviela tiek izmantoti graudi, kuri lielākoties ir kaltēti kūdras dūmos. Kūdras dūmi piešķir dzērienam īpašu aromātu un garšas buķeti, kura atšķir skotu viskiju no citiem pasaules viskijiem.
Skoti ražo divus galvenos viskija veidus  Malt (iesala) un blendet (jauktos) viskijus.

Skotu viskija veidi

Single malt (viena iesala viskijs)
Apzīmējums „Single” norāda uz to, ka gala produkts ir radīts tikai vienas teritorijas (saimniecības) ietvaros. Katra Skotijas teritorija ir ar individuālu augsnes tipu un savu avota ūdeni. Viskija icelzme (reģions) vienmēr tiek norādīts uz etiķetes. Jebkurā gadījumā Single Malt viskiji ir kupažēti. Savstarpēji tiek apvienoti vienas teritorijas (saimniecības) Malt viskiji, tikai dažāda vecuma. Šis process ir nepieciešams tāpēc, lai radītu gala produktu, kuram piemīt ideāla garšas un aromātu buķete. Katrai kompānijai piemīt savs individuāls gatavā produkta stils. Ļoti reti, bet pārdošanā nonāk Single Malt viskiji, kuri ir no viena dārza, viena, labvēlīga ražas gada un nav kupažēti.  Šādi viskiji ir ļoti dārgi un ekskluzīvi, ražas gads tiek norādīts uz etiķetes.

Vatted malt, Pure Malt un vienkārši Malt viskijs
Vatted malt vai Pure malt pēc būtības ir vienkāršs Malt viskijs. Vārdiņi Vatted un Pure ir skaists etiķets rotājums un neko konkrēti tie nenozīmē. Ja uz etiķetes ir vārds Malt un nav norādīta, konkrēta izcelsmes vieta, rajons muiža un t.t., tad šis viskijs ir iegūts kupāžas rezultātā, apvienojot dažādās teritorijās radītus, izturētus Malt viskijus. Šādi iesala viskiji nav atkarīgi no labvēlīga vai nelabvēlīga ražas gada. Rezultātā tiek radīts salīdzinoši maigāks produkts. Šāda apvienošana palīdz neitralizēt smagnējo un aso toni, kurš piemīt viena iesala viskijiem (single malt) un radīt jaunu garšas kombināciju. Ja uz pudeles etiķetes ir minēts gads, tad tas nozīmē, ka tas ir paša jaunākā iesala viskija vecums, kurš piedalās šajā sajaukumā. Kaut arī Malt viskiji ir kupažēti viskiji, taču tas nav tas pats „blendet” viskijs. Vārdiņš „Malt” norāda uz to, ka viskijs ir radīts tikai no diedzētu graudu (iesala) viskijiem. Tikai šādiem viskijiem piemīt sarežģīts aromāts, spēcīga garšas buķete un noturīga pēcgarša. Vatted malt, kā viskija veida apzīmējums reti tiek minēts uz viskija pudeles etiķetes, taču der zināt, ja pirms vārda „malt” nav minēts vārds „Single” un nav minēts konkrētas teritorijas nosaukums, tad šis ir vienkāršs malt viskija veids. Pure Malt pēc būtības ir tas pats, kas Vatted malt.

Blended whisky (jauktais viskijs)
Ja augstāk tika aprakstītas dažādas apvienošanas manipulācijas izmantojot tikai iesala viskijus, tad turpmāk runa būs par pavisam citu viskija apvienošanas metodi, kuras galvenā atšķirība ir tā, ka vienkāršam, lētam graudu viskijam (bāzes viskijam) papildus pievieno ekskluzīvos malt viskijus (garšu formējošie viskiji). Šo dažādo viskiju apvienošanu dēvē par blendāžu (sajukšana). Blended viskiji ir pasaulē visizplatītākie viskija veidi. Pirmie, kas izdomāja apvienot graudu viskiju ar iesala viskiju bija Anglijas krodzinieki, kuri šādā veidā mīkstināja viskija aso aromātu un garšu. Bet pirmais, kas uzsāka reālu Blended viskija tirdzniecību bija Edrju Ašērs, Edinburgā 1853. gadā.
Lai radītu Blended viskiju tiek izmantoti pat līdz 50 dažādiem graudu un iesala viskiju veidiem. Kāpēc tad ir nepieciešami šie sarežģītie apvienojumi? Pirmkārt jau tāpēc, ka graudu viskijs ir salīdzinoši lētāks nekā iesala viskijs, rezultātā jaunradītā produkta pašizmaksas būtiski samazinās. Apvienojot graudu viskiju ar iesala viskiju tiek radīti maigāki produkti. Galvenā Blended viskija priekšrocība ir tā, ka katra ražošanas kompānija var saglabāt konkrētai markai raksturīgu garšas buķeti un stilu. Tātad tiek panākta konkrēta brenda (zīmola) patstāvība. Pats sajaukšanas process notiek speciālā kamerā, kur ar spēcīgu gaisa strūklu sākotnēji tiek sajaukti graudu viskiji, bet pēc tam tiek pievienoti iesala viskiji. Visbeidzot viss tiek sajaukts vienotā harmoniskā buķetē.

Kupažētiem viskijiem mēdz būt arī sava klasifikācija:
Standard, Finest – viskiji, kuri ir izturēti vismaz 3 gadus. Vienkārši un labi, paredzēti masveida lietošanai.
De luxe, Premium, Superpremium – šie uzraksti uz viskija pudeles etiķetes liecina par to, ka viskijs radīts savstarpēji apvienojot augsti kvalitatīvus, varenus, ilgstoši izturētus viskijus (ne mazāk par 12 gadiem). Šādam viskijam cena arī attiecīgi būs salīdzinoši augstāka.

Viskija pudeles etiķete ļaus jums uzzināt par dzērienu daudzas nianses, pirms atvērsiet pudeli

1. reģistrēts tirdzniecības zīmols (brends);
2. viskija veids;
3. viskija izcelsmes reģions;
4. ja uz etiķetes ir minēts gads, tad tas ir paša jaunākā viskija vecums, kurš piedalās sajaukumā;
5. kompānijas dibināšanas gads (EST- establish);
6. dzēriena daudzums (tilpums);
7. alkohola saturs dzērienā;
8. dedzinātavas nosaukums;
9. firmas nosaukums (SIA), uz etiķetes norādīts kupāžas veicējs;

10. Vintage – vienas ražas, iesala viskijs. Ražo tikai labvēlīgā ražas gadā.

1. reģistrēts tirdzniecības zīmols (brends);
2. viskija veids;
9. firmas nosaukums (SIA), uz etiķetes norādīts kupāžas veicējs;

 11. Cask strength (mucas stiprums) – termins norāda uz to, ka single malt viskija veids pēc izturēšanas nav atšķaidīts ar ūdeni. Šādiem viskijiem alkohola saturs ir no 50-65%. Cask strength kategorijas viskijiem parasti uz etiķetes tiek minēts mucas numurs, mucas īpašības (heresa, madeiras  u.t.t.) un citi apzīmējumi, kuri parasti ir sastopami uz single malt viskija etiķetes. Parasti ražo tikai no labvēlīga ražas gada iesala. Izturētā viskija neatšķaidīšana ar ūdeni (līdz 40 alk.%)  ļauj saglabāt īsto,  teritorijas raksturu. Cena arī būs attiecīga. Šis viskijs nav domāts nīkuļiem.

P.S. Ja uz viskija pudeles netiek minēts konkrēts viskija veids, tad tas ir Blended (jauktais) viskijs. Starp citu, tieši Blended Whisky ir visvairāk ražotie dzērieni Skotijā. Lēti un labi, var jaukt ar kolu. Ļoti bieži uz etiķetēm ir sastopami tādi uzraksti kā Extra, Finest, Fine un citi līdzīgi. Šie uzraksti ir vienkārši skaisti etiķetes rotājumi un nekas vairāk.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *