Šeikeris (Shake no angļu vārda „kratīt”) paredzēts savstarpēji grūti savienojumu komponentu (sīrups, liķieris, ola, krējums, medus un līdzīgi produkti) sajaukšanai vienotā, harmoniskā masā, kā arī lai vienkārši atdzesētu vienu vai vairākus komponentus.
Pasaulē pastāv dažāda dizaina un materiāla šeikeri, sākot ar dārgiem un laba metāla mākslas šedevriem, beidzot ar vienkāršiem plastmasas pārgājiena vai mājas tipa modeļiem. Lai arī kāds būdu šeikeris tavā rīcībā, nozīme visiem ir vienāda. Izsmeļošu informāciju varat atrast sadaļā par šeikera vēsturi.

Atceries:
*Maldīgs ir uzskats, ka šeikerus, pildītus ar ledu, ir jākrata ilgi. Ilgstošas kratīšanas rezultātā ledum kūstot, dzērienā parādās ūdens, kas var mainīt gala produkta vēlamo garšu. Arī mazs ledus daudzums maksimāli ātri sašķīdīs šeikerī un pārvērtīsies ūdenī. Profesionāli bārmeņi ledus kušanu nosaka pēc skaņas.
* Nekad nelejiet šeikerī dzirkstošus dzērienus.
* Pirms uzsākat gatavot kokteili, pārliecinieties vai šeikeris ir ideāli tīrs un bez smakas!
* Katram bārmenim var būt savs individuāls šeikera kratīšanas stils, taču obligāti ir jāņem vērā pamatnoteikumi.
Lai maksimāli ātri un efektīvi sajauktu komponentus, ledus kustībai šeikerī ir jānotiek pa garāko ceļu. Parādītajā piemērā no glāzes apakšas virzienā uz šeikera vāciņu. Stilīgāk izskatās, ja, kratot šeikeri, kustās tikai rokas nevis augums.

Klasiskie  šeikeri sastāv no trīs daļām:

1) Miks glāzi piepildiet ar ledu apmēram 1/3.


2) Virsū ledum uzlejiet kokteiļa receptē paredzētos komponentus.

3) Uzlieciet šeikerim sietiņu, vāciņu un sakratiet komponentus.

4) Izkāsiet dzērienu pasniegšanas traukā.

Pēc kokteiļa pagatavošanas daudzos gadījumos metāliskiem šeikeriem ir grūti atvērt vāciņu. Tas notiek, jo, kratot šeikeri ar ledu, metāls strauji atdziest un maina savu formu. Profesionāli bārmeņi pirms kokteiļa pagatavošanas mēdz atdzesēt šeikeri, piepildot ar ledu un apmaisot, pēc tam nomainot uz jaunu ledu vai nolejot ūdeni.

*Atceries: iepriekš atdzesētā šeikerī kokteiļa pagatavošanas laikā ledus kūst daudz lēnāk un tavs kokteilis no profesionālu degustatoru viedokļa būs daudz perfektāks.

Kokteiļa gatavošana Bostonas šeikerī – pamācība

„Bostonas” šeikeris ir daudz funkcionālāks par trīsdaļīgo. Šis ir progresīvu bārmeņu darbarīks. Bostonas šeikeris sastāv:


Neatņemama Bostonas šeikera sastāvdaļas ir streineris, jeb sietiņš šķidruma atdalīšanai no ledus, kā arī bāra karote.

streineris | sietiņš ledus atdalīšanai

Kokteiļa pagatavošana Bostonas šeikerī – metode “Shake”

1) Piepildiet abas miks glāzes 2/3 ar ledu.


2) Apmaisiet ledu ar bāra karoti tādā veidā atdzesējot abas miks glāzes.

3) No miks glāzes, kurā Jūs liesiet komponentus, izberiet ledu.

4) Miks glāzē ielejiet kokteiļa receptē paredzētos komponentus.


5) Ar streinera palīdzību no otras (metāliskās) miks glāzes nolejiet ūdeni.


6) Pārlejiet komponentus no miks glāzes otrā miks glāzē virsū ledum.


7) Precīzi vertikāli samauciet abas miks glāzes kopā un ar nelielu sitienu pa augšējo miks glāzi nofiksējiet tās.

8.) Sakratiet komponentus.

9) Izdariet nelielu sitienu pa apakšējo miks glāzi savienojuma vietā, tādā veidā atdalot abas miks glāzes.

10) Ar streinera palīdzību izkāsiet komponentus pasniegšanas glāzē.

*Iepriekš ir minēti pamatnoteikumi, lai pagatavotu kokteili „Bostonas” šeikerī. Dzīvē viss ir daudz vienkāršāk. Nav obligāti miks glāzes atdzesēt ar bāra karotes palīdzību, taču ir zināms, ka atdzesēt tās vajadzētu, lai pēc kokteiļa sakratīšanas glāzes varētu atdalīt vienu no otras. Tāpat arī šķidrumu no ledus var atdalīt bez streinera palīdzības.
Galvenais, protams, ir kokteiļa iznākums. Tāpēc izmantojiet noteikumus kā pamatu, lai brīvi eksperimentētu. Ja Tev ir kāda jauna ideja, kā padarīt kokteiļa pagatavošanu šeikeros daudz skatāmāku un stilīgāku – eksperimentē!

Galvenā Bostonas šeikera atšķirība un priekšrocība, salīdzinot ar trīsdaļīgo šeikeri, ir gala produkta kvalitāte. Pagatavojot kokteili Bostonas šeikerī, ūdens parādīšanās kokteilī praktiski ir izslēgta, jo komponenti pirms kokteiļa sakratīšanas tiek lieti stikla miks glāzē, kurā nav ledus. Savukārt trīsdaļīgajā šeikerī komponenti parasti tiek lieti virsū ledum, kas uzsāk savu kušanu no pirmā komponenta ieliešanas brīža. Bostonas šeikera glāzes var tikt izmantotas ne tikai komponentu kratīšanai, bet arī lai maksimāli ātri pagatavotu daudzveidīgus kokteiļus, kuru komponenti savā starpā ir viegli savienojumi (skatīt kokteiļu pagatavošana miks glāzē). Manuprāt, Bostonas šeikeris ir stilīgākais bārmeņu instruments un flairtending elements.
*Ir daudzas kokteiļu receptes, kuras paredz kokteiļa pasniegšanu bez ledus. Šajos gadījumos der zināt, ka pagatavotais kokteilis daudz ilgāk saglabās savas lieliskās garšas īpašības, ja pirms kokteiļa pagatavošanas Jūs atdzesēsiet glāzi, kurā pasniegsiet kokteili, piepildot to ar ledu, apmaisot un pirms kokteiļa izkāšanas no šeikera, izberot ledu. Pēc kokteiļa pagatavošanas, šeikeri nomazgājiet tekošā ūdenī un uzglabājiet atvērtā veidā.