Palmu vīns | Bar.lv

Palmu vīns, dažos informācijas avotos tiek dēvēts par palmu punšu ir alkoholisks dzēriens, aptuveni ar 4 % spirta, kas ir taisīts no palmu nektāra vai sulas. Dzēriens ir ļoti populārs Āfrikas valstīs un Āzijā tropiskajā un subtropiskajā klimatā kur tieši aug kokosriekstu koks un dažādu šķirņu palmas. Viens no palmu vīna popularitātes faktoriem ir tas, ka ražošana ir ļoti lēta un ātra, neprasa īpašas, ārkārtējas zināšanas, drīzāk veiklību. Nav precīzi zināms kad pirmo reizi tika uztaisīts palmu vīns, bet loģiski secināt, ka vīnu taisīja kopš tiem laikiem, kad cilvēks pirmo reizi bija uzrāpies palmā.

Teritorija
Palmu vīnu ražo gandrīz katrā Āfrikas valstī, kur vien ir sastopamas palmas, kokosriekstu koki un radniecīgi augi. Indijā drošības dienesti pat cīnās ar palmu sulas vācējiem, kuri iekārojuši Funafunti starptautiskās lidostas skrejceļa apstādījumus. Būtisks faktors palmu vīna radīšanā ir Āfrikas valstu un Indijas politiski – ekonomiskais stāvoklis – masveida nabadzība. Līdz ar to šo reģionu iedzīvotāji cenšas rast izpriecas izmantojot minimālus resursus. Cilvēki dzīvo ciešā saiknē ar dabu un arī cenšas no dabas iegūt visu nepieciešamāko. Atsevišķas ciltis dzīvo kā pirmatnējā laikmetā, bez elektrības, telefoniem un citām civilizācijas ekstrām. Līdz ar to ir skaidrs, ka šo cilšu iedzīvotāji tiks pie moderniem alkoholiskiem dzērieniem, ražošanas iekārtām un smalkām tehnoloģijām. Visa pamatā ir vienkāršība, dabiskums un paaudžu pieredze.
Palmu vīnu taisa Kamerūnā, kur to dēvē par Mimbo, Mantango vai Mbuh. Ķīnas austrumu reģionos kur tas saucās – Panam Cullo, Doka, Ganā šo dzērienu sauc par Nsafufo, Jabra, Kallum Tady, Toddy, Neera – Indijā un Tuvalū, Sjerra Leone palmu vīns tiek saukts par Podžo, bez tā šo dzērienu ražo Malaizijā, Šri – Lankā un Filipinās. Protams, katrā reģionā pastāv savas dzēriena pagatavošanas nianses un specifika.

Sulas savākšana
Ir dažas palmu sulas iegūšanas metodes. Vispirms tiek savākta, iegūta palmu koka sula. Parasti sulu savāc no palmu koku ziediem. Tvertne tiek piestiprināta pie iegriezta zieda un tā tiek ievākts balts, salds bezalkoholisks šķidrums – nektārs. Bieži ievāktais palmu ziedu nektārs jau ir fermentējies dabīgā ceļā un ir pat 3,8 % stiprs. Reizēm, lai iegūtu sulu šādā veidā, cilvēkam ir jāuzkāpj palmā pat 20 m augstumā. Lieki piebilst, ka šis process ir ļoti bīstams.
Otrā metode ir daudz drošāka – sulu iegūst nocērtot palmu.
Trešā metode – uz palmas stumbra tiek veikts iegriezums aptuveni 15 cm no tās virsotnes. Apkārt kokam tiek saliktas tīras tvertnes un 5 – 12 stundu laikā sula tiek ietek tajās (nesaprotu kā tas ir iespējams). Tikko savākta palmu sula satur 10 – 12 % cukura. Interesanti, ka ražojot bezalkoholisku dzērienu, sulai pievieno nelielu laima augli lai novērstu fermentāciju. Acīmredzot laima sula nomāc fermentāciju nogalinot baktērijas.\

Fermentācija
Pēc sulas savākšanas nekavējoties sākas fermentācijas process, jo Āfrikas un Dienvidāzijas valstīs, kur ir sauss un silts klimats, ir īpaši labvēlīga vide baktēriju kolonijām. Palmu koku sula jeb nektārs satur daudz cukura un tas ir labvēlīgs faktors spirta parādīšanos dzērienā. Dažos informācijas avotos šīs baktērijas tiek sauktas par dabisku raugu, jo tie atrodas gaisā un pat sulas savācēja tvertnēs. Starp citu, palmu vīna kvalitāte ir tieši atkarīga no tā cik ātri sākas fermentācija. Palmu sulas savākšanas tvertnes apzināti netiek mazgātas, lai mikroorganismi varētu veiksmīgi attīstīties un fermentācijas process sāktos ātrāk.
Pēc dažām stundām palmu sula fermentācijas rezultātā pārtop par saldu, maigu atsvaidzinošu vīnu ar alkohola saturu 4 %. Dažreiz fermentācija ilgst līdz vienai diennaktij, bet tad vīnam piemīt skābāka, garša. Ilgākas fermentācijas procesā vīns pārtop par etiķi. Āfrikā vīna ražošanai izmanto sudraba palmas (Phoenix sylvestris), palmīras, kariotas (Caryota urens) vai eļļas palmas (Elaeis guineense) sulu, Āzijā – kokosa palmas. Dažos Indijas reģionos no palmu sulas ražo ne tikai vīnu un citus dzērienus, bet arī īpašu brūnu cukuru. Ļoti interesants un neizskaidrojams fakts ir tāds, ka palmu vīns maina savu stiprumu un līdz ar to alkohola daudzumu atkarībā no diennakts laika – no rīta tas ir stiprāks un uz vakara pusi nedaudz vājāks.

Destilācija
Palmu vīnu arī destilē lai radītu stiprāku dzērienu ar dažādiem nosaukumiem – arraks, lauku džins, lauku viskijs vai čaraijams (charayam). Nigērijā destilēts palmu vīns saucās „ogogoro”, Ganā – „burukutu” un Togo – „sodabe”. Destilācija notiek tvaicējot fermentētu palmu vīnu. Destilācijas iekārta ir diezgan primitīva. Metāla muca, kura ir novietota uz ugunskura. Pārsvarā destilāciju veic tur pat, džungļos, kur tika savākta un fermentēta palmu koka sula (nektārs). Pasākums ir ne sevišķi  higiēnisks un brīžiem process notiek antisanitāros apstākļos, bet par brīnumu no tā cieš tikai „civilizētās” pasaules cilvēki (afrikāņi laikam pie tā visa ir pieraduši)

Pasniegšana un lietošana
Indijā palmu vīns tiek pasniegts kā salds bezalkoholisks dzēriens – svaiga sula vai arī „kallu” – skābs dzēriens (fermentēta sula), bet šis dzēriens nav sevišķi stiprs. Palmu vīnu parasti lieto uzreiz pēc fermentācijas (tātad vīna bērnībā), jo ar katru dienu dzēriens kļūst skābāks un skābāks, pārtopot par etiķi. Piem. Indijā palmu vīns ir iegādājams alkohola veikalos „Kallu Angadi”vai „Liquor Shop”. Atsevišķos Indijas štatos palmu vīns ir aizliegts, jo ražotāji bieži vien pievieno metanolu, kas var izraisīt nāvi. Tāpēc pašvaldības stingri kontrolē ražošanu un palmu vīns kļuvis par eksporta preci “Indian Made Foreign Liquor” (IMFL)
Savukārt Āfrikā palmu vīns tiek izmantots kā galvenais dzēriens dažādās ceremonijās – bērēs, kāzās, dzimšanas dienas svinībās u.c. Bieži vien palmu vīns tiek lietots kā medikaments vai arī tiek jaukts ar medikamentiem ārstnieciskajos nolūkos. Interesanti, ka palmu vīnu Āfrikas reģionos dzer arī sievietes, bet tas nenotiek publiskajās vietās. Tāpat, dzeršanas laikā, neliels daudzums palmu vīna tiek izliets uz zemes, kā goda un cieņas izrādīšana senčiem. Palmu vīnu arī izmanto kā dabīgu raugu, pievienojot to rīsiem un atstājot uz nakti. No iegūtās vielas (putras) taisa maizi. Tāpat no palmām Āfrikas valstīs iegūst eļļu.

„Klasiskais” palmu vīna pasniegšanas trauks Āfrikā ir skārda krūze, izlejamā norma – 1 skārda krūze (pēc manām domām) 150 – 200 ml. Bet jāsaka, ka palmu vīns ir Āfrikas nabadzīgās tautas dzēriens un „trešo” valstu iedzīvotāji īpaši nepievērš uzmanību dzēriena smalkai malkošanai.

Nobeigums
Palmu vīns ir fermentēts palmu koku nektārs/sula. Dzēriens populārs Āfrikas valstīs, Āzijā, Okeānijā un Indijas pussalā. Palmu sulu iegūst no palmu koka ar dažādiem paņēmieniem, fermentē to un vajadzības gadījumā destilē, iegūstot stiprāku dzērienu. Fermentēts dzēriens ir 4 % stiprs duļķains ar skābenu garšu, ir lietojams uzreiz pēc fermentācijas. Vīnu lieto ceremonijās, svinībās un vienkārši ārstniecības nolūkos.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *