Sodža | Soju – korejiešu dzēriens | Bar.lv

Sodža ir korejiešu tradicionālais rīsu (saldo kartupeļu, tapiokas) dzēriens, ko ražo Korejas pussalā, īpaši Ziemeļkorejā. Alkohola saturs dzērienā ir no 20 līdz 40%. Tradicionāli sodža ir ar 24% alkohola saturu, bet var sasniegt līdz pat 45%, kuru pārdod pudelēs ar 330ml tilpumu. Korejas dzērienu kultūra ir diezgan nabadzīga, tomēr sodža ir viens no dzērieniem, kas izceļ šīs pussalas īpatnības.

Koreja ir pussala, kurā cilvēki mājo jau kopš vēlā paleolīta laikiem un 3 gadu tūkstotī p.m.ē. tika nodibināta Dangun karaļvalsts. Sodžu Korejā sāka destilēt 1300.gadā, kad mongoļi iebruka Korejā, kas prata destilēt spirtu un iemācīja to vietējiem iedzīvotājiem. Tajā laikā sodža tika izmantota medicīniskiem mērķiem, lai cīnītos ar stresu. Tomēr nav grūti saprast, kāpēc korejieši dzēra sodžu pret stresu, ja nepārtraukti bija pakļauti japāņu un ķīniešu iebrukumiem. 2000 gadu laikā valstī bija vairāk kā 900 iebrukumi. Sodža tajā laikā bija tik populāra, ka karalim tika lūgts aizliegt tā ražošanu dēļ lielā rīsu patēriņa, kas atstāja pavisam maz rīsu ēšanai.
Kad Korejā iebruka japāņi, sodžas ražošana uz laiku apstājās un populārs kļuva alus. 60. gados, kad atsākās ražošana, Koreja piedzīvoja rīsu deficītu, līdz ar to sodžas pagatavošanā tika izmantoti saldie kartupeļi, arī tapioka (putraimi) u.c. aizstājēji. Garša ir tīra, neitrāla, līdzīga saldajam degvīnam, kas padara to pat labu komponentu korejiešu pārtikai. Bet izskata ziņā – ļoti pieticīgs dzēriens. Parasti sodža ir kristāli skaidrs vai piena balts.

Sodžu ražo galvenokārt Ziemeļkorejā no galvenā Korejas „dzīves drauga” – rīsiem. Tradicionāli Sodžas ražošanas process sākas ar iztveicētiem rīsiem, kas atdzesēti ar aukstu ūdeni. Pēc tam rīsiem pievieno raugu, labi samaisa un glabā aptuveni nedēļu. Kad notikusi fermentācija, tad to destilē. Pēc tam iegūto destilātu atšķaida ar ūdeni un pievieno aromatizētāju. Aromatizētāju pievieno dēļ novārīto rīsu nepatīkamās smaržas. Šāda sodžu tiek saukta par „atšķaidīto sodžu”. Ražo arī neatšķaidītu sodžu. Tāpat tiek ražota arī ābolu, persiku, citronu un arbūzu sodžas.
Viena no kvalitatīvākajām sodžām Ziemeļkorejā tiek ražota Kongdokji reģionā tikai ārpus Seulas, kas iegūtas no īpaši kvalitatīviem rīsiem un ūdens. Kvalitatīva sodža tiek filtrēta caur bambusa oglēm.
Tiek ražotas sodžas ar pievienotu medu, garšaugiem, bambusa sulu.

Sodžu parasti pasniedz shot glāzē. Dzēriens tiek baudīts daudzu cilvēku pulkā, kad viens no korejiešiem nobļaujas „viens šots!” („One shot!”), tad visi reizē ar vienu malku glāzi izdzer. Sodža tiek uzskatīta par būtisku sastāvdaļu korejiešu biznesa attiecībās, ģimenes sanākšanās un dzimšanas dienās. Korejieši ļoti lepojas ar savu vietējo dzērienu.
Pēc korejiešu tradīcijām, pats savu glāzi piepildīt nedrīkst, par to jāparūpējas blakus sēdētājam. Pēc tradīcijas nav pieklājīgi izdzert glāzi ātrāk par tiem, kas ir vecāki par tevi (gan gadu, gan profesionālajā ziņā). Pirms dzeršanas sejām jābūt novērstām no alkohola. Starp vīriešiem un sievietēm attieksme pret sodžu ir krasi atšķirīga. Daudzi korejiešu vīrieši uzskata, ka sodža uzlabo dzimumdzīvi, galu galā nesen pieņemts arī likums, ka visus negadījumus, kas radušies dēļ alkohola sedz darba apdrošināšana. Savukārt sievietēm, izdzirdot vārdu „sodža”, sākas viegla panika, riebuma izraisīts spiedziens, galvas kratīšana un roku vicināšana. Tas, protams, nenozīmē, ka viņas to nedzer, bet gan nepiedzeras. Kopumā sodža tiek saukta par „25% domāšanas”. Kaut arī Sodža ir dzēriens vienam malkam, tomēr korejieši to mīl baudīt arī kokteiļos. Nereti Sodža tiek sajaukta ar kādu sīrupu vai pasaulē populāro Sprite.
Korejā populārs sodžas brends ir „Chamisul”, tomēr vispopulārākais tomēr ir baltais Sodžu, kas slēpjas zem brenda „Muhak”. Sodža ir ļoti labi kopā ar dažādiem pikantajiem ēdieniem, ieskaitot Korejas kimichi (tradicionālie kāposti ar čili), tostarp arī Malaizijas, Taizemes pārtiku. Mūsdienās sodža ir kļuvusi ļoti populāra arī Āzijā, ASV un pieejamas lielākoties visos Korejas restorānos un bāros.

Kristīnes Ošnieces ieskaites darbs, Bar.lv bārmeņu treniņu centrs

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *