Sommelier (vīnzinis) – šis ir franču vārds, kuram tiešu tulkojumu diemžēl atrast neizdevās. Someljē ir cilvēks, kurš restorānā atbild par vīna iepirkumiem, to pareizu uzglabāšanu un pārdošanu. Piemēram, Francijā, lai kļūtu par šīs profesijas pārstāvi, ir jāmācās līdz pat desmit gadiem. Toties cilvēks, kurš ir kļuvis par īstu someljē, vienmēr zina kādu vīnu piedāvāt apmeklētājiem atkarībā no diennakts laika, gadalaika un izvēlētajiem ēdieniem, kā arī atkarībā no daudziem citiem apstākļiem. Labs someljē uzņēmumam var nest līdz 40% no kopējās peļņas, kā arī sniegt baudu apmeklētājiem. Labs Someljē ir īsts psihologs. Viņš prot vīnus piedāvāt atkarībā no dzimuma, vecuma, maksātspējas un apmeklētāja noskaņojuma.

Labs someljē orientējas ne tikai vīnos, bet arī citos izturētos dzērienos, kafijā un pat tabakā. Visi minētie produkti tiešā veidā ir atkarīgi no augsnes tipa, klimatiskajiem apstākļiem un citām teritoriālajām īpatnībām – izcelsmes vietas.

Latvijā ir vīnziņu asociācija: www.sommelier.lv