Spānija ir trešā pasaules lielākā vīna ražotājvalsts. Katrā ģeogrāfiskajā vietā ir ļoti atšķirīgs klimats, rezultātā sanāk ļoti atšķirīgi vīni. Lielākoties augsne ir mālaina un kaļķaina. Pārsvarā, Spānijā tiek ražoti sarkanvīni. Jo īpaši der atzīmēt Rioja (Rioha) apgabalu. Ļoti daudzas Spānijas vīnu darītavas savus vīnus iztur ilgāk par 5 gadiem.
Ļoti populāri visā pasaulē ir Spānijā radītie dzirkstošie vīni ar nosaukumu Cava, kuri radīti izmantojot šampānieša ražošanas metodi (metode Champagne).
Spānijas vīna tradīcijas ir vairāk kā 5000 gadus senas, taču pasaule spāņu vīnus iepazina pateicoties Heresam. Detalizēti informāciju jūs varat atrast sadaļā par Heresu. Spānijā ir vairāk par 40 vīna ražošanas reģionu, kuru kvalitāti kontrolē valsts institūcijas. Bar.lv portālā ir aprakstīti 13 populārākie vīna reģioni.

  1. Jumilla
  2. La Mancha
  3. Navarra
  4. Penedes
  5. Ribera del Guadiana
  6. Rioja
  7. Rueda
  8. Toro
  9. Utiel-Requena
  10. Valencia
  11. Valdepenas
  12. Heress
  13. Malaga

Jumilla
Reģionā pārsvarā tiek radīti vienkārši vīni ikdienas lietošanai. Interesanti varētu būtu vīni, kuri radīti izmantojot Monastrel vīnogu šķirni, no kuras sanāk sarkanvīni ar tumšu krāsu, paaugstinātu alkohola saturu, izsmalcinātu garšu un aromātu. Šīs šķirnes vīni var būt paredzēti ilgstošai uzglabāšanai.

La Mancha
Šis ir viens no lielākajiem Eiropas vīna reģioniem. Šeit ir samērā smagi klimatiskie apstākļi, kuros lieliski ir iedzīvojusies vietējā vīnogu šķirne „Airen”, no kuras sanāk viegli, svaigi, aromātiski baltvīni. Nekur citur pasaulē viena vīnogu šķirne, neizņem tik daudz teritorijas kā šajā reģionā. Šķirne lieliski pārnes karstas vasaras un īpaši aukstas ziemas. Te tiek radīti sarkanvīni no Garnacha, Tempranillo un Cabernet Sauvignon vīnogu šķirnēm.

Navarra
Pēdējā laikā šī reģiona vīndari ir guvuši lielisku reputāciju pasaules tirgū. Apmēram 40% no visiem saražotajiem vīniem šajā reģionā ir sārti vīni no Garnacha vīnogu šķirnes. Tie sanāk samērā sausi un izsmalcināti. Bez šīs vīnogu šķirnes šeit tiek ražoti vīni arī no Cabernet Sauvignon, Tempranillo un Merlot, kā arī lieliski baltvīni no Chardonnay vīnogu šķirnes. Vīniem piemīt izteikta augļu garša.

Penedes
Šis ir viens no galvenajiem Katalonijas vīnu radīšanas reģioniem. Šī reģiona klimats ir karsts un mitrs, kā rezultātā vīni sanāk īpaši aromātiski un ar izteiktu augļu garšu. Reģionā tiek audzētas Chardonnay, Pino Noir un Tempranillo vīnogu šķirnes. Baltvīni un sārtie vīni no šī teritorijas pārsvarā tiek pārdoti būdami jauni, bet sarkanvīni izturēti . Reģions ir pazīstams arī ar dzirkstoša vīna (Cava) darītavām.

Ribera del Guadiana
Šajā Spānijas reģionā var tikt radīti vieni no dārgākajiem vīniem, kuri kvalitātes ziņā neatpaliek no Riohas vīniem. Pārsvarā šeit tiek radīti sarkanvīni un sārtie vīni, izmantojot Tinto Fino vīnogu šķirni, no kuras sanāk vīni ar izteiktu augļu aromātu. Kopumā reģionā vairāk tiek radīti jauni sarkanvīni, kuriem piemīt svaiga aveņu garša nianse. Pavisam nedaudz šeit tiek audzēta Cabernet Sauvignon vīnogu šķirne, no kuras var radīt augsti kvalitatīvus vīnus, kas paredzēti ilgstošai izturēšanai. Gribētos atzīmēt leģendāro „Vega Sicilia” sarkanvīnu, kuru var izturēt ilgāk par 12 gadiem.

Rioja
Riohas reģions ir uzskatāms par vienu no prestižākajiem Spānijas vīna reģioniem. Labākie vīni tiek radīti 500 – 700 m virs jūras līmeņa. Pati populārākā vīnogu šķirne šajā reģionā ir Tempranillo, no kuras rodas izcili, ļoti aromātiski sarkanvīni, kurus var izturēt ilgstoši. No gaišajām vīnogu šķirnēm der atzīmēt Viura vīnogu šķirni, no kuras sanāk viegli, ļoti aromātiski baltvīni, kuri nav paredzēti ilgstošai uzglabāšanai. Šī reģiona vīndari lielu ietekmi ir guvuši no Francijas, Bordo reģiona vīndariem. Ģeogrāfiski Riohas reģions tiek sadalīts 3 apgabalos.

Rioja Alta
Tas ir reģiona ziemeļu apgabals, kura klimatu būtiski ietekmē Atlantijas okeāns. Šeit ražotie sarkanvīni atšķiras ar augstu kvalitāti, tiem piemīt tabakas, ciedru un dūmu aromāts, maiga ,samtaina garša. Šī apgabala vīni savu potenciālu iegūst tad, kad ir ilgstoši izturēti.

Rioja Alavesa
Šis ir ļoti kalnains apgabals, kur pārsvarā tiek audzēta Tempranillo vīnogu šķirne, no kuras tiek ražoti paši labākie Riohas reģiona sarkanvīni. Tiem piemīt maiga augļu garša. Salīdzinoši ar Rioja Alta apgabalu šie sarkanvīni tiek izturēti nedaudz mazāk, bet jebkurā gadījumā tiem tiek piešķirta Reserva un Gran reserva klasifikācija.

 

Rioja Baja
Šis ir reģiona dienvidu apgabals, kura klimatu būtiski ietekmē Vidusjūra. Klimats šeit ir karstāks un sausāks. Sarkanvīni sanāk ar augstāku alkohola saturu, ļoti piesātināti un aromātiski. Labvēlīgi, ražas gadi šajā reģionā ir bijuši: 1991; 1992; 1996; 1998; jo īpaši unikāli vīni tika radīti 1994 un 1995 ražas gadā.
Riohas vīniem ir sava individuāla kvalitātes klasifikācija, kura ir atkarīga no vīnu izturēšanas ilguma.
Vino joven – jauns vīns. Šo vīnu ir atļauts pildīt pudelēs uzreiz pēc ražas novākšanas.
Crianza – šis vīns tiek izturēts koka mucā vismaz 1 gadu un 1 gadu pudelē.
Reserva – šis vīns tiek izturēts koka mucās 1 gadu un pēc tam vismaz 2 gadus pudelēs.
Gran reserva – šis vīns tiek izturēts koka mucās 2 gadus un pēc tam vismaz 3 gadus pudelēs.

Rueda
Šajā reģionā ražo augsti kvalitatīvus, jaunus baltvīnus no Verdejo vīnogu šķirnes. Tiem piemīt izsmalcināts svaigs aromāts ar riekstu un garšvielu niansītēm.

Toro
Paši populārākie šajā reģionā ir sarkanvīni, kuri radīti izmantojot Tinto de Toro vīnogu šķirni. Vīni, kuri izturēti ilgstoši, ir samērā individuāli, ar piesātinātu krāsu, neatkārtojamu, sarežģītu, maigu garšu un aromātu. Nemazāk populāri ir sarkanvīni, kuri radīti izmantojot Garnacha vīnogu šķirni un baltvīni, kuri radīti izmantojot Malvasia un Verdejo vīnogu šķirnes.

Utiel-Requena
Šajā reģionā pārsvarā tiek radīti augstas klases sārtie vīni, kuriem piemīt pilnīga augļu garšas buķete. Vīni tiek radīti izmantojot Garnacha un Bobal vīnogu šķirnes. Pastāv arī vīni, kuri radīti no Cabernet Sauvignon un Merlot vīnogu šķirnēm un ir paredzēti ilgstošākai izturēšanai, taču ne ar ko īpašu tie neizceļas.

Valencia
Valensija ir viena no lielākajām vīna ostām Spānijā. Šeit tiek radīti samērā lēti, bet labi baltvīni. Tipiski šī reģiona vīni tiek radīti no Muscatel vīnogu šķirnes. Baltvīni ir ar maigu, nedaudz saldenu garšu. No šīs šķirnes tiek radīti arī izcili deserta vīni. Valensijā tiek radīti arī viegli sarkanvīni, kuri savas lieliskās īpašības izceļ būdami jauni. Pēdējā laikā šajā reģionā tiek audzēta arī Cabernet Sauvignon vīnogu šķirne, no kuras sanāk samērā kvalitatīvi sarkanvīni.

Valdepenas
Tas ir viens no senākajiem vīna reģioniem Spānijā. Reģiona nosaukumu varētu tulkot kā „Akmeņu ieleja”. Populārākā šī reģiona vīnogu šķirne ir Cencibel, no kuras sanāk jebkuras garšas un vecuma sarkanvīni. Populārs šajā reģionā ir sarkanvīns, kurš radīts apvienojot gaišo vīnogu šķirni Airen ar tumšo Tempranillo šķirni. No Airen vīnogu šķirnes tiek radīti arī lieliski baltvīni, kuri sanāk samērā skābeni.

Spāņu vīnu kvalitātes kritēriji un etiķetes atšifrējums kvalitātes kritēriji

Vino de Mesa – galda vīns. Tā ir viszemākā kvalitātes kategorija. Vīni var tikt radīti apvienojot dažādu reģiona vīnus, kuri netiek pakļauti īpašai kontrolei.
Vino de la Tierra – vietējais vīns. Šīs kategorijas vīni tiek radīti kādā konkrētā, ierobežotā vietā. Var tikt piemērota neliela kvalitātes pārbaude.
Denominacion de Origen (D.O.) – šis saīsinājums norāda uz to, ka vīna kvalitāti kontrolē valsts institūcijas. Vīni ar šādu apzīmējumu liecina par augstu kvalitāti, jo vīnogas tiek audzētas tikai atzītos vīnogu dārzos un vīnam, atkarībā no reģionālajām īpatnībām, tiek noteikti krāsas, aromāta un garšas kritēriji.
Denominacion de Origen Calificada (D.O.C.) – visaugstākās kvalitātes vīns spāņu kvalitātes hierarhijā, tiek attiecināms tikai uz Rioja reģionā ražotajiem vīniem. Saīsinājums norāda uz to, ka vīna kvalitāti kontrolē valsts institūcijas un garantē šī vīna augsto kvalitāti. Lai saņemtu šo statusu vīnam ir jāiziet ļoti stingra kvalitātes pārbaude.
Joven – jauns vīns, izturēts mazāk kā 2 gadus.
Crianza – šis vīns tiek izturēts vismaz 2 gadus no tiem vismaz 1 gadu koka mucās.
Reserva – vīns tiek izturēts koka mucās 1 gadu un pēc tam vismaz 2 gadus pudelēs.
Gran reserva – šis vīns tiek izturēts koka mucās 2 gadus un pēc tam vismaz 3 gadus pudelēs.
Anejo – vīns izturēts ne mazāk kā 3 gadus.

Pārējie termini uz spāņu vīna pudeļu etiķetēm
Abocado – vidēji salds.
Alto – augsti kvalitatīvs.
Ano – vecums.
Bajo – zemiene.
Blanco – baltvīns.
Bodega – pagrabs.
Brut – sauss. Šis termins tiek piemērots dzirkstošiem vīniem.
Cava – dzirkstošie vīni, kuri radīti izmantojot šampanieša ražošanas metodi (metode Champagne).
Chacoli – pikants vīns ar zemu alkohola saturu, tiek radīts no negatavām vīnogām.
Clarete – gaišs, viegls, sārts vīns, radīts izmantojot arī gaišās vīnogu šķirnes.
Clos – neliela Katalonijas vīnu saimniecība.
Consejo Regulador – termins tiek piešķirts vīniem, kuri ir izgājuši DO kontroli.
Contra etiqueta – oriģināla etiķete.
Cosecha – raža.
Criado y embotellado por… – vīna radīšanas un pildīšanas vieta.
C.V.S (Conjunto de Varias Cosechas) – vīns, radīts apvienojot dažādu ražu vīnus, var būt ar dažādu izturēšanas ilgumu.
Doble Pasta – sarkanvīns ar lielu alkohola saturu, ļoti blīvs un ar izteikti tumšu krāsu.
Dulce – salds.
Elaborado por – pēc šī uzraksta seko vietas nosaukums, kurā vīns ir izgatavots vai sajaukts.
Elaborado y anejado por… – pēc šī uzraksta seko vietas nosaukums, kurā vīns ir izgatavots un izturēts.
Embotellado por – pēc šī uzraksta seko vietas nosaukums, kurā vīns ir pildīts pudelēs.
Espumoso – dzirkstošs.
Etiqueta – etiķete.
Fino – sauss heress. Detalizētu informāciju skatiet Heresa sadaļā.
Flor – runa iet par heresa ražošanas īpatnību. Detalizētu informāciju skatiet Heresa sadaļā.
Fondillon – sarkanvīns, kurš tradicionāli tiek radīts izmantojot Monastrel vīnogu šķirni. Alkohola saturs 16 – 18 %. Izturēts ozolkoka mucās no 10 – 20 gadiem.
Fundada en 1883. – vīna darītava dibināta 1883. gadā.
Generoso – deserta vīns, biežāk stiprināts.
Mistela – vīnogu sula papildināta ar spirtu.
Organic – vīns, radīts no vīnogām, kuru audzēšanā netika izmantotas neorganiskas vielas.
Pasado por barrica – jauns vīns, izturēts apmēram 6 mēnešus jaunās ozolkoka mucās. Vīns ar izteiktu aromātu, piesātināts ar tanīniem. Der zināt, ka šis vīns nav pieskaitāms pie Joven vecuma apzīmējuma.
Rosado – sārts.
Seco – sauss.
Semi-Seco – pus sauss.
Semi – Dulce – pussalds.
Sin Crianza – identisks termins ir Joven. Runa iet par jauniem vīniem.
Solera – šī ir īpaša vīnu izturēšanas metode.
Tinto – sarkanvīns.
Zurra – atsvaidzinošs dzēriens, radīts no baltvīna, ūdens, cukura un citronu sulas.
Vandimia – raža.
Vendimia Tardia – vēlā raža.
Vino de cosecha propria – vīnu radījis vīnogu dārza īpašnieks.
Vino corriente – vienkāršs vīns, kurš parasti netiek pildīts pudelēs.
Viejo – vecs.
Vina, vinedo – vīnogu dārzs.
Vino de Licor – liķiervīns.
Vino de Aquja – viegls, vienkāršs, dzirkstošs vīns.
Vinos de Alta Expression – izcili spāņu vīni.
Vino de pasto – viegls, vienkāršs vīns.
Vino de Pasas – vīns radīts no vīnogām, kuras ir skārusi cēlā puve.

P.S.
Ja tev šis materiāls liekas nepilnīgs – iesaisties diskusijā!