Spānijas brendiji | Bar.lv

 

 

Brendijs ir stiprs alkoholisks dzēriens, kas tiek iegūts destilējot vīnu, un satur 36% – 60% alkohola. Brendiju var izgatavot arī no raudzētiem augļiem un izspaidām. Brendija pirmsākumi ir saistīti ar destilācijas prasmes apgūšanu. Tomēr dzēriens, kādu mēs to pazīstam šodien, radās 12.gs. un tā nosaukums cēlies no vārda „brandewijn” (dāņu valodā), kas nozīmē degošs vīns.

Pasaulē ir pazīstami vairāku valstu ražotie brendiji, tomēr šoreiz vēlos izcelt Spānijas.

Populārākais pasaulē ir Brandy de Jerez. Tas top pašos Spānijas dienvidos Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María un Sanlúcar de Barrameda pilsētu apkārtnē – vietā no kurienes nāk unikālais spāņu vīns -Heress, ko angļi dēvē par Šeriju. Brandy de Jerez tāpat kā Konjaks un Armanjaks ir oficiāli aizsargāts, un var tikt radīts tikai šajās Spānijas daļā. Brandy de Jerez nav saistīts ar vīnogu izcelsmi, bet gan ar ražošanas īpatnībām. Tas top izmantojot tradicionālo soleras izturēšanas metodi. Brendijam ir jānobriest mucās, kurās pirms tam tika izturēts vīns.

„Brandy de Jerez Solera” jābūt izturētam mucās no 6 mēnešiem līdz pat 1 gadam. Brandy de Jerez Solera Reserva – jābūt izturētam mucās no 1 viena līdz pat 3 gadiem. Brandy de Jerez Solera Gran Reserva – izturēts 10 gadus un ilgāk. Sanchez Romate Cardenal Mendoza Solera Gran Reserva veikalos maksā aptuveni 55 EUR. Garša spēcīga, izsmalcināta ar žāvētu augļu, vaniļas un tabakas notīm.

Torres –  ļoti populāru Spānijas brendijs, kurš top ārpus Heresas reģiona. Izturēts franču ozolkoka mucās. Aromātā smaržīgi ziedi, mazliet saldeni augļi, rieksti. Garša ļoti apviļoša, ar maigām tabakas un garšvielu notīm ir jūtama pēcgaršā. Cena aptuveni 13 EUR.

Fernando de Castilla Solera Reserva Brandy de Jerez – šis unikālais brendijis  6 gadus tiek uzglabāts franču un amerikāņu ozolkoka mucās, kurās iepriekš ir bijis izturēts augstākās klases Heress. Tam piemīt tumši zeltaina sarkankoka krāsa un ir jūtams patīkams augļu aromāts. Pārsteidzoši, samtaina un izsmalcināta garša.

Autore: Arnita Graudiņa

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *