Tokaji ir vīns no „Tokaj – Hgyalja” (tālāk tekstā Tokaj) reģiona Ungārijā 55km garumā un 30 km platumā. Šis reģions ir pazīstams ar saviem saldajiem vīniem, kas ražoti no vīnogām, kuras skārusi cēlā puve jeb botrytis cinerea, un kuriem ir sena vēsture šajā reģionā. Turklāt tie tiek uzskatīti par senākajiem šāda veida vīniem pasaulē, taču tie nav vienīgie vīni, kas tiek šeit ražoti. Vēsturiskais „Tokaj – Hgyalja” reģions atrodas Ungārijas ziemeļaustrumos un Slovākijas dienvidaustrumos. Tā kopējā platība ir 7000 hektāru klasificētu vīna dārzu, no kuriem mūsdienās ir apstādīti 5000 hektāri. Turklāt reģions ir iekļauts UNESCO Pasaules Mantojuma sarakstā. Jāņem vērā, ka 2004.gadā tika panākta vienošanās starp ungāru un slovāku valdībām par vārda „Tokaj” lietošanu Slovākijas pusē ražotajiem vīniem, kas paredzēja, ka vīni ražoti no 5.65 km2 Slovāku zemes drīkst izmantot šo vārdu. Tomēr slovāki neizpildīja likumīgi noteiktās prasības, un strīdi noveda Slovākiju starptautiskās tiesās ar Ungāriju un piecām citām valstīm.

Dažas iezīmes, kas Tokaj reģionu padara unikālu:
•Augsne un mikroklimats: Tokaj zeme sastāv no māla augsnes, kas savukārt atrodas uz vulkāniskas augsnes. Mikroklimatu nosaka saulainās, pret dienvidiem novietotās nogāzes un Tisza un Bordog upju tuvums. Šāds mikroklimats ir labvēlīgs cēlās puves veicināšanai un vīnogu žūšanai.
•Vietējās vīnogu šķirnes: Furmint un Hárslevelü tikušas kultivētas reģionā gadsimtiem ilgi un kopā ar Dzelteno Muskatu (ungāriski: Sárgamuskotály), Kövérszőlő, Kabar un Zeta ir vienīgās oficiāli atļautās šķirnes šajā reģionā.
•Pagrabi: Milzīga pagrabu sistēma tika izkalta no cietiem iežiem laikā no 14.gs līdz 16.gs, kas nodrošina konstantu temperatūru 10-12°C amplitūdā. Pagrabi ir pārklāti ar irdenu trūdzemi, kas atdod alkoholu, kas iztvaiko izturēšanas laikā un saglabā mitrumu 85-90% apmērā, kas ir ideāls Tokaji vīnu izturēšanai. Sk. bildi.
•Apelācijas sistēma: karaliskais spriedums 1757.gadā nodibināja slēgtu ražošanas apgabalu Tokaj, kas ir pasaules pirmā vīna apelācijas sistēma. Vīna dārzu klasifikācija sākās 1730.gadā un tika pabeigta 1772.gadā.
Vēsturiski pierādāms, ka Tokaji vīna dārzs pastāvēja jau 12.gs, un savu uzplaukumu piedzīvoja 16.gs. sākumā. Tokaji vīns kļuva par ārkārtīgi svarīgu reģiona preci kopš 17.gs, un tā eksports bija milzīgs ienākumu avots Transilvānijas, kam tajā laika piederēja reģions, valdošajiem prinčiem. Ienākumi no Tokaji Aszu vīna palīdzēja atmaksāt aizņēmumus par neatkarības kariem pret Austrijas Habsburgiem. 1703.gadā Transilvānijas princis uzdāvināja vairākas vīna pudeles no Tokaji Francijas karalim Luijam XIV, kas to pasludināja par “karaļu vīnu un vīnu karali”.
Savukārt tuvāk mūsdienām, 20.gs., komunistu valdīšanas laikā Tokaji vīnu reputācija un kvalitāte pazeminājās. Tomēr 1990.gadā reģionā tika ieguldītas milzīgas investīcijas, dēļ kā radies nosaukums „Tokaji renesanse”. Pašreiz reģionā ir gandrīz 600 vīna darītavas, no kurām aptuveni 50 ražo pilnu virkni vīnu.
Vīnogu šķirne Furmint tiek audzēta 60% no kopējās teritorijas un ir pati nozīmīgākā šķirne Aszú vīnu ražošanā. Hárslevelű aizņem 30%. Tomēr iespaidīgs skaits dažādu vīnu veidu un stilu tiek ražots reģionā, sākot no sausajiem baltvīniem līdz pasaules saldākajam vīnam Eszencia. Teritorija, kurā Tokaji vīni tradicionāli tiek audzēti, ir neliels plato 457 m v.j.l. tuvu Karpatu kalniem. Augsne ir vulkāniskas izcelsmes ar augstu dzelzs un kaļķu koncentrāciju. Reģiona vietai ir unikāls klimats pateicoties tuvumā esošo kalnu aizsegam. Ziemas ir aukstas un vējainas, pavasaris mēdz būt vēss un sauss, un vasaras ir ļoti karstas. Parasti rudeņos agri sākas lietavas, kam seko “Indijas vasara” (saulains un silts laiks vēlā rudenī), kas dod garu nobriešanas periodu.
Furmint vīnogas sāk nobriešanu ar biezu mizu, bet, tām, nobriestot, miza kļūst plānāka un caurspīdīga. Tas atļauj saulei piesātināt ogu un iztvaicēt iekšā esošo šķidrumu, radot augstāku cukura koncentrāciju. Citi vīnogu veidi nogatavojas līdz pārsprāgšanas punktam. Atšķirībā no citām vīnogām Furmint uzaudzēs otro ādu, kas pasargās to no puves. Tam būs arī vīnogas dabīgo cukuru koncentrācijas efekts. Vīnogas paliek vīnogulājos pietiekami ilgi, lai attīstītu cēlo puvi. Tad tās tiek novāktas, dažreiz vēlā decembrī (Eszencia gadījumā – janvārī). Tipiski gada raža no reģiona ir relatīvi neliela – nedaudz vairāk kā 10 miljoni litru. Mūsdienās Tokaji reģionā drīkst audzēt tikai baltvīna vīnogu šķirnes.
Tokaji vīnu tipi:
Sausie vīni: tiek saukti pēc to vīnogu šķirnēm – Tokaji Furmint, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Sárgamuskotály un Tokaji Kövérszőlő.
Szamorodni īpašs ar to, ka tas tiek ražots no vīnogu ķekariem, kas parasti satur augstu proporciju cēlās puves skartu vīnogu. Szamorodni tipiski ir ar augstāku alkohola saturu nekā parastie vīni un satur līdz 100-120gr. cukura un tad tiek saukti par saldiem. Kad vīnogu ķekari satur mazāk cēlās puves skarto ogu, atlikušais cukurs ir daudz mazāks, tad tie ir sausie vīni. Lai gan tie tiek saukti arī par parastiem vīniem, tie kvalitātes ziņā pārspēj tos.
Aszú (nozīmē kaltētas ogas) ir pasaules slavenais vīns, kas ir pieminēts Ungārijas himnā. Tas ir salds topāzu krāsas vīns, kas iepriekš angliski runājošajā pasaulē bija zināms kā Tokay. Pretstatā citiem vīniem tā alkohola saturs ir augstāks par 14%. Tā ražošanas process:
-Aszú ogas tiek individuāli novāktas un samestas milzīgās tvertnēs un samīdītas līdz mīklas konsistencei;
-Nenorūdzis vīnogu vīns  vai vīns tiek uzliets šai konsistencei un atstāts uz 24-28 stundām, ik pa laikam to maisot;
-Vīns tiek saliets koka mucās vai tvertnēs, kur fermentācijai ir jābeidzas un aszu vīnam ir jānobriest. Mucas tiek glabātas vēsā vidē un netiek cieši aiztaisītas, tāpēc lēns fermentācijas process turpinās mucā, parasti vairākus gadus.
Eszencia bieži tiek saukts par pasaulē vienu no ekskluzīvākajiem vīniem, lai gan tehniski to nemaz nevar nosaukt par vīnu dēļ milzīgās cukura koncentrācijas alkohola līmenis nekad nepalielinās virs 5-6 grādiem.  Eszencia aszú ir ogu sula, kas dabīgi iztek no tvertnēm, kurās tās tiek savāktas ražas laikā. Cukura koncentrācija uz litru parasti ir 500 -700 gr. Savukārt 2000.gada vintage vīns saturēja 900 gr.! Eszencia tradicionāli tiek pievienota aszú vīniem, bet var arī tikt atstāta fermentēties (process aizņem vismaz 4 gadus) un tad tīrā veidā salieta pudelēs. Tas ir tik salds, ka to var dzert tikai nelielos daudzumos, bet savu kvalitāti tas var saglabāt 200 gadus un vairāk.
Fordítás izgatavots, lejot nenogatavotu vīnu uz aszú mīklaino konsistenci, kas jau ir izmantota, lai radītu aszú vīnu.
Máslás radīts, lejot nenogatavotu vīnu uz aszú atliekām.
Citi saldie vīni: Pēdējos gados reģionā sākuši parādīties mazāk saldi vīni, kuri ir gatavi lietošanai gadu vai 18 mēnešus pēc ražas novākšanas un parasti satur  50-180 gr/l atlikušā cukura un cēlās puves skarto vīnogu skaits ir tāds pats tajos kā Aszú vīniem. Parasti tie tiek marķēti kā vēlās ražas vīni. Inovatīvie ražotāji izlaiduši vīnus, kas nepakļaujas apelācijas likumiem, bet bieži ir augstas kvalitātes un cenas un daudzos veidos pielīdzināmi aszú. Šos vīnus bieži marķē kā tokaji cuvée. Starp citu, interesanti, ka 1999.gadā Chateau Pajzos kļuva par pirmo vīna darītavu, kas ražo Tokaji ledus vīnu.

Kā jau minēts, Tokaji vīna dārzi ir pirmie pasaulē klasificētie, vairāk kā pusotru gadsimtu pirms Bordeaux klasifikācijas. Kvalitātes reitingi iekļauj pirmo, otro un trešo klasi. Papildus šai klasifikācijai tika noteikta arī „Lieliskā pirmā klase”, kas piešķirta diviem vīna dārziem – „Szarvas Dülö”, kas ir Ungārijas troņa īpašums, un „Mézes Mály” – jau 1700.gada klasifikācijā šis vīna dārzs tika klasificēts kā pats labākais jeb „Pro Mensa Caesaris Primus Haberi” (pirmā izvēle karaļa galdam). Tā neticami ilgais un balansētais aromāts un garša apvieno aszu vīnu esenci. Royal Tokaji tiek raksturoti kā zeltainas krāsas, gandrīz kā viegli Single Malt viskiji un to augstais cukura saturs tiek balansēts un gandrīz nomaskēts ar augsto skābenumu.

Tokaji un ēdieni
Tokaji Hárslevelű ir lielisks aperitīvs. Tokaji Sargamuskotaly izcils ar desertiem un augļu salātiem. Tokaji Szamorodni vislabāk pasniegt kopā ar tradicionālo Ungāru kulināriju (gaļas ēdieni un spēcinošas zupas), īpaši ar ēdieniem, kas satur ķiploku. Savukārt Tokaji Eszencia un Aszu ir deserta vīni.

Autors: Daiga Ozola, ieskaites darbs (Bar.lv bārmeņu treniņu centrs)