Vīna glāzes un to pielietojums

Glāzes forma vīnu var radīt vai arī to atsvaidzināt. Var iegādāties glāzes, kas radītas atsevišķiem vīnu stiliem vai pat vīnogu šķirnēm, taču tas nebūt nav obligāti.

Nav pat nepieciešamas atsevišķas glāzes sarkanajiem un baltajiem vīniem. Galvenais, lai glāzei ir slaida un stingra kājiņa, lai glāzes kausam ir neatvērušās tulpes forma, tātad – glāzes augšdaļa ir mazliet sašaurināta, lai glāze ir pagatavota no kvalitatīva, plāna un caurspīdīga stikla un lai tā ir labi izlīdzsvarota. Protams, lai tā ir pietiekami plata. Vienīgi, ja vīns ir ikdienas lietošanai, tad šāda efektīga glāzes tā kā disonēs ar tās saturu. Bet, ja neņemam vērā šo atkāpi, tad vīna baudītājiem pietiek ar trīs veidu glāzēm. Jau minētās ir sarkanajiem un baltajiem, mazāka izmēra tulpe ir šerijam, portam un arī baltvīnam, bet slaida un gara glāzes – šampanietim (nekādā gadījumā platas kausveida glāzes, kuras nesaglabā šampanietī esošo ogļskābo gāzi).

Kā kopt glāzes? Par glāzēm ir jārūpējas tāpat kā par vīnu. Tās kārtīgi jāizmazgā, lietojot trauku mazgāšanas līdzekli, jāizskalo un pēc neilga brīža pavisam rūpīgi jāizslauka ar linu dvieli. Glāzes vislabāk glabāt ar kājiņu uz augšu.

Vīna glāze tiek uzskatīta par svarīgāko sastāvdaļu vīna pasniegšanā. Tās galvenais uzdevums – izcelt vīna īpašības, tā krāsu, smaržu un garšu.

Vīna glāžu piedāvājums ir tik plašs, ka būtu jānoskaidro, no kādām glāzēm labāk izvairīties. Nekad neizvēlēties krāsainu glāzi! Tā izkropļo vīna krāsu un jums nebūs lemts priecāties par vīna skaistumu. Izņēmums ir glāzes ar krāsainu – kobaltzilu vai melnu – kājiņu. Izvairieties ar ī no abstraktas formas glāzēm. Tās jums liegs pilnībā izbaudīt vīna buķeti. Arī plastmasas glāzes un krūzes nebūtu piemērotākie trauki vīna pasniegšanai. Smieklīgi vīnu dzert no metāla (sudraba) kausiem, jo tie ne tikai slēpj vīna krāsu, bet vīns arī garšo pēc metāla.

Visideālākā ir klasiska vīna glāze – plāna, smalka, caurspīdīga tulpes zieda formas glāze visās izmēru un formas variācijās. Vajadzētu izvēlēties pietiekami lielu glāzi, lai vīnu var saskalināt bez izšļakstināšanās, lai vīns tajā varētu brīvi elpot un savienoties ar gaisu. No vienas pudeles parasti piepilda 6-8 glāzes. Vislabāk vīna buķeti var izbaudīt, ja tas aizņem trešdaļu vai pusi no glāzes tilpuma. Tātad glāzes tilpumam vajadzētu būt vismaz 200 ml. Vīna glāzes formai jābūt ar sašaurinājumu tās augšdaļā (tā saucamā tulpjveidīgā glāze), lai pēc vīna saskalošanās pilnībā varētu izbaudīt vīna aromātu, neļaujot tam tūdaļ izgaist.

Šampanietim vispiemērotākā ir gara un slaida tulpes zieda vai koniskas formas glāze, kas lieliski saglabā šampanieša maigo buķeti un nepieļauj strauja dzēriena atgāzēšanos, pie viena ļaujot vērot burbulīšu virtenes. Lai labāk izceltu šampanieša buķeti un tā garša īpašības, glāzi parasti pilda līdz pusei. Klasisks piemērs tam, kādai nevajadzētu būt šampanieša glāzei, ir slavenā karalienes Marijas Antuanetes coupe formas glāze, kas esot izgatavota pēc karalienes kreisā s krūts formas. Šādā glāzē šampanieti var iepildīt ļoti ātri, jo lielās virsmas dēļ tas tik ļoti neputo, toties burbulīši un jaukais aromāts izgaist gandrīz tajā pašā mirklī, kad šampanietis tiek pasniegts.

Deserta vīnus un šerijus pasniedz mazāka tilpuma glāzēs. Šo glāžu formu daudzveidība ir lielāka. Piemērotas ir gan klasiskās tulpes zieda, gan kausveida, gan koniskas vai arī ābolveida glāzes. Pasniedzot deserta vīnu, glāzi piepilda līdz pusei.

Kā turēt glāzi? Tikai pie kājiņas! Pieskaroties glāzes kausveida daļai, tiek ietekmēta dzēriena temperatūra (starp citu, pirksti atstāj nospiedumus..), kas lielā mērā nosaka aromāta un garšas intensitāti. Tikai šādi var pilnībā novērtēt brīnišķīgo vīna krāsu.

Pat vislabākās vīna glāzes nav derīgas vīna baudīšanai, ja tās ir netīras vai putekļainas, ja tām ir kartona aromāts. Ideālos apstākļos lielisks palīgs ir trauku mazgājamā mašīna. Glāzes vajadzētu mazgāt atsevišķi un, ja tās nav taukainas, nelietot trauku skalošanas līdzekļus, kas mīkstina ūdeni. Labākajā gadījumā tie iespaido glāzes virsmas statiskumu, bet sliktākajā – vīns garšos pēc trauku ziepēm.

Glāzes susina ar tīru linu dvieli un glabā noslēgtā skapī uz plaukta vai arī pakarina aiz kājiņām speciālā glāžu turētājā. Ja glāzes ir jaunas vai arī nav ilgi lietotas, tās pirms vīna baudīšanas noteikti jāmazgā.

Rūpējieties par savām vīna glāzēm. Vīns, ko jūs baudāt, ir to pelnījis.

Vīns principā jādzer no glāzes. Lai gan glāžu formu un tipu ir ļoti daudz, spēkā ir daži pamatnoteikumi: krāsainas glāzes lai paliek vitrīnā, vīnam tās nav piemērotas. Vīna glāzei jābūt bezkrāsainai, caurspīdīgai, tas pilnībā ļauj izpausties vīna krāsai. Par kristāla slīpējums var ietekmēt krāsas sulīguma vērtējumu.

Uz vīna garšu glāzes krāsa gan neatstās nekādu iespaidu.

Turpretim glāzes forma noteiks, kā vīns pieskarsies mēlei un tās garšas uztveres zonām. Jo lielāka ir glāzes kausveida daļa un plānākas tās sieniņas, jo labāk izpaudīsies aromāts un garša. Turklāt – jo vīna mazāk ieliets, jo intensīvāk raisīsies aromāts, vīnu glāzē viegli saskalinot.

Vieglus baltvīnus vislabāk pasniegt šaurās glāzēs ar samērā mazu tilpumu. Kausam sašaurinoties, maigās smaržas notis koncentrētā veidā ievīsies degunā, uz mēles un aukslējām. Piesātinātiem baltvīniem un vecākiem brūvējumiem turpretim glāzē vajag vietu; tos baudot, priekšroka dodama lielākām, vēderainām glāzēm.

Dižciltīgajiem saldajiem deserta vīniem pietiek ar mazu kausa daļu, jo tie ir ļoti biezi un izceļas ar augstu aromātu koncentrāciju. Vīns no samērā šaurā atvēruma izlīst tieši uz mēles galiņa, un tā tiek labāk uztverta bagātīgā, saldā garša.

Sārtvīniem vajadzētu izmanot vidēji lielas glāzes, kurām kausa daļa uz augšu mazliet paplašināta. Smagus un vecāka gadagājuma sarkanvīnus vislabāk liet glāzē ar lielu diametru, tā vīna virsma maksimāli saskaras ar gaisu, radot optimālus apstākļus, lai paustu tā piesātināto un komplekso raksturu. Samērā lielais glāzes atvērums ļauj vīnam mutē izlīt uz visām garša kārpiņām, ideāli atsedzot gan augļu garšu, gan skābi.

Baudot Bordo vīnus, priekšroka dodama slaidākam kausam, kas augša sašaurinās, lai elegantais aromāts neizzustu gaisā. Augstais smaržas rezervuārs koncentrē aromātu tieši pie deguna, un vīns vispirms tiek sagaršots ar mēles galiņu.

Piemērota vīna glāze ir viena no svarīgākajām lietām visā vīna baudīšanas procesā. Ja izvēlēta pareizā glāze, tā var vīnu pacelt augstāk par augstu, ja neatbilstoša – tā vīnu var pat iznīcināt. Glāzes galvenais uzdevums nav vis palīdzēt iedabūt vīnu mutē, bet gan izcelt un uzsvērt tā īpašības, proti, krāsu, smaržu, garšu.

Vīna glāžu kultūra ir kultūra pati par sevi. Glāzes tiek izmantotas jau kopš antīkiem laikiem, taču kvalitatīvas kristāle glāzes tika izstrādātas tikai 18. gs. beigās, Francijā. Bet 1950 – tajos gados Riedel Crystal un citi ražotāji sāka ražot dažāda izmēra un formas glāzes, kas radīja apvērsumu vīna kultūrā.

Vīna glāžu daudzveidība ir visai iespaidīga, taču galvenais orientieris pareizās glāzes izvēlē ir uzraksti uz iesaiņojuma kastītes, kur tiek norādīts, kādam vīnam šīs konkrētās glāzes ir paredzētas – bordo, burgundietim.

Lai arī cik plašs nebūtu vīna glāžu klāsts, tām visām ir kāda kopīga iezīme – uz augšu tās visas ir nedaudz sašaurinātas. Šādu formu glāzes ieguvušas tāpēc, lai vīnu varētu saskalināt bez izšļakstīšanās un lai tas varētu brīvi elpot, savienojoties ar gaisu.

Vīna garšu un smaržu vislabāk izjūtīsiet, ja vīns aizņems trešdaļu vai nepilnu pusi glāzes.

Vīna glāzei ir jābūt darinātai no kristāla vai vismaz daļēji no šī materiāla – vīna pazinēji noteikti piekritīs šim apgalvojuma.

Katrs vīns ir savādāks, tam ir savas īpašās iezīmes, garša, smarža, tāpēc ir svarīgi katram vīnam izmantot tam paredzēto glāzi. Izrādās, ka pat glāzes forma palīdz vīnam izpaust savas īpašības. Taču tas gluži nenozīmē, ka ikvienam vīna mīļotājam jāsteidzas uz veikalu un jāiegādājas visas pieejamās glāzes. Ar četriem pieciem glāžu veidiem pietiks visiem vīna veidiem.

Baltvīna un rozā vīna glāzes

 

 

Jaunam un svaigam baltvīniem (A);

Izturētam baltvīnam ( B);

Jaunam un svaigam rozā vīniem (C)

Izturētam rozā vīnam (D)

Sarkanvīna glāzes

Jaunam sarkanvīnam (A);

Izturētam sarkanvīnam (B);

Ļoti ilgi izturētam sarkanvīnam (C un D)

Glāzes saldam un stiprinātam vīnam

Saldam vīnam (A)

Stiprinātam vīnam (B)

Dzirkstošā vīna glāzes

Dzirkstošajiem vīniem ir piemērota šaura un augsta glāze. Tas tādēļ, ka šādas formas izstrādājums aizkavē pārāk strauju ogļskābes izdalīšanos un dzēriens nekļūst pliekans.

Ar “Charmat” vai Martinotti metodi ražotam vīnam (A) – šo glāzi sauc par demi-flûte;

Ar klasisko metodi ražotam vīnam (B) – šo glāzi sauc par flûte;

Izturētam, augstākā labuma ar klasisko metodi ražotam vīnam (C);

Saldam, aromātiskam vīnam (D) – šo glāzi sauc par krūzi (angliski cup) un tā ir piemērota tādam dzirkstošajam vīnam kā Asti Spumante.

Vīna glāzes

Vīna glāžu īpašības

Lai izvēlētos pareizo vīna glāzi, visupirms kārtīgi ir jāizpēta iepakojums, kurā glāzes ievietotas. Galvenais orientieris pareizās vīna glāzes izvēlē ir uzraksts uz iesaiņojuma kastītes, kas norāda, kādam konkrētam vīnam šīs glāzes ir paredzētas. Un šo ieteikumu parasti mēdz ievērot gan vīnu pazinēji, gan ne tik zinoši vīnu mīļotāji, jo mūsdienu mākslas izpausmes un nianses ir ienākušas arī vīnu pasaulē.

Vīna glāzes galvenais uzdevums ir izcelt un uzsvērt katra vīna īpašības un buķeti – krāsu, smaržu, garšu, tādēļ jo īpaši svarīga ir to pareiza izvēle un lietošana. Vienlaikus ir jāpatur prātā, ka vīna garšu un smaržu Jūs vislabāk izjutīsiet, ja vīns aizņems vien trešdaļu vai nepilnu pusi glāzes.

Lai arī vīna glāzes mēdz būt dažādas gan pēc to izmēriem, gan uzbūves, tām visām tomēr ir viena kopīga iezīme – uz augšu tās visas ir nedaudz sašaurinātas, lai vīnu varētu saskalināt bez izšļakstīšanās un lai tas varētu brīvi elpot, savienojoties ar gaisu. Un, neskatoties uz jauniem dizainiem, kas ienākuši vīna pasaulē, tomēr par piemērotākajām vīna glāzēm eksperti uzskata kristāla glāzes vai arī glāzes ar kristāla sajaukumu, jo tad vīna baudīšanu var uzskatīt par pilnvērtīgu procesu.

Vīna glāžu izvēle

Vadoties pēc vīna ekspertu ieteikumiem, labākā vīna glāze ir slaida ar plānu apļveida kausu, gatavota no tīra kristāla ar garu, slaidu kājiņu un spēcīgu pamatni. Bieza griezuma glāzes var būt vieglāk pacelt, bet tās mazina vīna baudītāja kontaktu ar pašu vīnu. Lieliskas glāzes kausam ir jābūt lielākam lejasdaļā, lai tās sašaurinātais atvērums koncentrētu vīna aromātu.

Vīna glāžu veidi

Tā kā senie vīndari ir parūpējušies par to, lai vīna baudītājiem būtu pieejams plašs jo plašs vīnu klāsts, tad saglabājot katra vīna lieliskās īpašības ir jāizmanto tam paredzētās glāzes, jo glāzes forma palīdz vīnam izpaust savas īpašības. Vīna eksperti norāda, ka lielākoties pietiek ar četriem vīna glāžu veidiem, lai pilnvērtīgi būtu iespējams iepazīt vīna pasauli – iespējami dažādus vīna veidus.

Baltvīna un rozā vīna glāzes

Baltvīna glāzēm lielākoties ir sašaurināts kauss, savukārt rozā vīna glāzes ir nedaudz mazākas izmērā par baltvīna glāzēm. Attēlā redzamās pirmās glāzes no kreisās puses ir baltvīna glāzes, kuras lieto jaunam un svaigam baltvīnam (piemēram, Jacob’s Creek Semillon Chardonnay vai Jacob’s Creek Riesling), kā arī izturētam baltvīnam (piemēram, Jacob’s Creek Chardonnay Reserva). Savukārt rozā vīna glāzē, kas attēlā atrodas labajā pusē, lieto gan jaunu, gan izturētu rozā vīnu.

Sarkanvīna glāzes

Labai sarkanvīna glāzei ir paplats, apļveida kauss, kurš augšdaļā ir nedaudz sašaurināts, tādējādi ļaujot izbaudīt katram sarkanvīnam raksturīgo aromāta buķeti. Attēlā redzamajā pirmajā glāzē no labās puses iesaka baudīt jaunu sarkanvīnu (piemēram, Jacob’s Creek Shiraz Cabernet vai Grenache Shiraz), attēlā redzamajā pirmajā glāzē no kreisās puses – izturētu sarkanvīnu (piemēram, Jacob’s Creek Siraz Reserva), savukārt trešajā glāzē (pa vidu) – ļoti ilgi izturētu sarkanvīnu (piemēram, Jacob’s Creek Johann Shiraz no Jacob’s Creek heritage vīnu klāsta).

Glāzes saldam un stiprinātam vīnam jeb Sherry un portvīna glāzes

„Sherry” un portvīna glāzes tradicionāli ir mazas, jo tie ir stiprināti vīni, kurus lielākoties bauda nelielos daudzumos. Pirmajā attēlā redzamajā glāzē no kreisās puses vīna eksperti iesaka baudīt saldu vīnu, savukārt otrajā – stiprinātu vīnu.

Šampanieša un dzirkstošā vīna glāzes

Dzirkstošajiem vīniem ir piemērota glāze ar šauru un augstu kausu, jo šādas formas izstrādājums aizkavē pārāk strauju ogļskābes izdalīšanos, tādējādi dzēriens nekļūst pliekans. Attēlā redzamās glāzes lieto ar klasisko metodi ražotam vīnam un izturētam, augstākā labuma ar klasisko metodi ražotam vīnam.

Vīna glāžu kopšana

Vīna glāzes ir ieteicams mazgāt ar rokām, izmantojot tikai karstu ūdeni. Ziepes kā vīna glāžu mazgāšanas līdzekli neiesaka izmantot, jo tās atstāj nogulsnes, kas traucē un iejaucas vīna aromātā. Vienmēr, pēc mazgāšanas, paceliet glāzi pret gaismu, lai pārliecinātos, ka tā ir patiešām tīra un gatava jaunam „vīna stāstam”.

Jūsu draugi – vīna cienītāji, ļoti augstu novērtēs vīnu, kas pasniegts labās glāzēs. Tas apliecinās to, ka Jums rūp, kā garšo vīns. Tādēļ ir vērts iedziļināties vīna glāžu veidos, lai atrastu savai gaumei piemērotākos un dotos izzināt jaunu „vīna stāstu”.

Autore: Kristīne Cvetkova

Russia