Samoa kavas dzēriens
Es sākšu savu stāstu par reibinošo Samoa kavas dzērienu, kas izgatavots no savvaļas pipara saknes. Neskatoties uz to, ka nosaukums raisa asociācijas ar kafiju, dzēriens tai nelīdzinās ne garšas, nedz arī izskata ziņā. Nezinot vēsturi, ir grūti izprast šī dzēriena pielietojumu. Taču kavas dzēriens ir ar gadu simtiem izkoptu dzeršanas tradīciju polinēziešu tautu vidū.
Par šo dzērienu tiek stāstītas dažādas leģendas. Ir teikas, kurās tam tiek piedevēts dievu dzērienu spēks. Runā, ka tā radītājs ir bijis dievs Tangaloa Langi. Savukārt, citi nostāsti vēstij, ka šo dzērienu ieviesa pusdievs, tongiešu karalis un vadonis Tuitonga, kuram piederēja liela pārvaldītā teritorija Polinēzijā.
Bet, neskatoties uz to, pirmais kavas krūms sensenos laikos parādijies Samoa. Kopš tiem laikiem kavas dzēriens ir guvis popularitāti. To sāka audzēt un dzert tikai un vienīgi karaļi un augstdzimušo kārta. Tikai mūsu dienās šis dzēriens ir kļuvis pieejams plašākām ļaužu masām.
Tiek uzskatīts, ka kavas dzēriena ceremonija ir Samoa kultūras kvintesence, kas nav pieejama visiem, bet tikai izredzētajiem. Visizsmalcinātākā ir tā sauktā karaliskās kavas ceremonija, kas sastāv no divām daļām:
1.Pēc eiropiešu parauga. Ar parādi orķestri un pasaules radīšanas ainām;
2.Pēc polinēziešu parauga. Kavas dzeršana ar dzīvnieku upurēšanu.
Ja jums ir bijusi izdevība apciemot Havaju vai arī kādu no Dienvidatlantijas salām, jums ir bijusi arī izdevība nonākt kontaktā ar kavas dzērienu. Kava ir neatņemama un nozīmīga sastāvdaļa salu dzīvē un viena no visdārgākajām dāvanām, ko zeme vien var sniegt. Tas ir ne tikai baudpilns dzēriens, bet arī laba alternatīva alkoholam. Un ne tikai kā alternatīva alkoholam, bet arī kā nomierinošs līdzeklis cīņā pret bezmiegu un pretsāpju līdzeklis muguras sāpju gadījumā.
Kavas dzēriena lietošana Polinēzijā ir tik pat popululāra, kā alkohola lietošana Rietumu valstīs. To lieto kāzās, publiskos un politiskos pasākumos, ka arī svētkos un bēru ceremonijās. Taču tas, salīdzinot ar alkoholu, nestimulē agresiju, bet gan ir ar nomierinošu iedarbību.
Taču, kavas dzērienam, blakus pozitīvajiem efektiem, ir arī defekti- alkoloīds, ko sauc par pipermetistīnu un, kas atrodas šī auga kātā un saknēs, nodara smagus un neatgriezeniskus bojājumus aknām. Tāpēc kavas lietošana daudzās valstīs ir aizliegta. Tas rada arī atkarību.
Kavas krūma vēsturiskā izcelsme ir Klusā okeana salas, Fidži un Tonga.
Eiropieši ar šo dzērienu iepazinās tikai 18.gs beigu pusē caur jūrasbraucēja kapteiņa Kuka braucieniem pa Kluso okeānu (1768.-1771.g.). Viņa ceļojumu piezīmēs ir parādīts veids, kā iezemieši šo augu pārvērš dzērienā un izmanto kā rituālu sastāvdaļu. No viņa atstātajiem pierakstiem var spriest, ka kavas sakne, lai iegūtu dzērienu, tika vai nu košļāta, vai arī sasmalcināta ar stampu un sajaukta ar ūdeni, tā radot rūgtu un apreibinošu vielu.
Kava tiek izmantota arī iniciācijas rituālos, kas nozīmē cilvēka pāreju no viena dzīves posma uz otru, jaunekļa pāreju pieauguša vīrieša kārtā un jaunas meitenes- pieaugušas sievietes kārtā. Iniciācijas mīti un rituāli ir izplatīti visā pasaulē un bieži vien atkārto pasaules radīšanu- iniciējamajam indivīdam ir jāiziet cauri simboliskai nāvei, lai atkal piedzimtu citā, augstākā veidolā.It sevišķi kavas dzēriens tika izmantots sieviešu iniciācijas ceremonijās.
Ja Jūs vēlētos nobaudīt šo dzērienu, ir pievienotas pāris receptes:
„ Kava Colada”
100ml kokosriekstu piens;
200ml ananāsu sulas;
40ml kokosa sīrups;
1 saldējuma bumbiņa;
1 ēdamkarote kavas ekstrakta.
Metode: blenderī.
Pasniegšana: speciālā kokteiļu glāze ar salmiņu un dekorāciju.
„Tropical Splash”.
70ml baltā ruma;
40ml kokosa sīrupa;
200ml ananāsu sulas;
2 saldējuma bumbiņas;
1 ēdamkarote kavas ekstrakta.
Metode: blenderī.
Pasniedz: speciālā koktieļu glāzē ar salmiņu un dekorāciju.
Atore: Santa Geistarte