Grieķu klasika-METAXA
Vēsture
Arī mūsdienās varam atrast dzērienus, kuru gatavošanas noslēpumi tiek turēti aiz septiņām atslēgām un mums, parastajiem mirstīgajiem, nav pieejami. Viens no šādiem dzērieniem ir grieķu „Metaxa”. Šī dzēriena pirmsākumi meklējami pirms vairāk nekā 5000 gadiem, kad tagadējās Grieķijas teritorijā sāka kultivēt vīnogulājus, bet tad, protams, neviens vēl nebija aizdomājies līdz vīna destilācijas idejai, jo šīs zināšanas uz tagadējām Eiropas teritorijām atnesa arābi tikai 10. gadsimtā.
Ražošana
Dzēriens tiek gatavots no trijām vīnogu šķirnēm – Savatiano (no šīs šķirnes gatavo arī slaveno grieķu vīnu Retsina), Sultanina un Black Corinth. Pateicoties karstajam klimatam, novāktajās ogās ir daudz cukura un maz skābes, bet šāds vīns īsti labi destilācijai neder, tādēļ tālākais gatavošanas ceļš atšķiras no parastā brendija gatavošanas. Katra novāktā vīnogu šķirne tiek izspiesta atsevišķi, fermentēta un stiprināta ar vīnogu brendiju, līdz sasniedz 18–24% alkohola. Pēc tam, izmantojot dažādas destilācijas metodes, iegūst ļoti atšķirīgus spirtus, kuru stiprums variē no 52 līdz 86% alkohola. Spirti tiek ielieti nelielās (300–350 l) franču Limuzēnas ozola mučelēs, kur pavada turpmākos 3–30 gadus atkarībā no vajadzīgā rezultāta.
Nākamais solis ir izturēto spirtu sajaukšana savā starpā, un pēc tam iegūtajam maisījumam pievieno vīnus, kuri gatavoti no Muscat vīnogu šķirnēm Samas, Limnas un Patras salās. Pirms pievienošanas spirtam šie vīni ir divus gadus izturēti mucās, kurās pirms tam ir izturēta „Metaxa”. Tas piešķir vīniem kompleksumu, sarežģītību, dziļumu un krāsu.
Tālākais process ir kompānijas noslēpums, kuru radījis kompānijas dibinātājs. Iegūtais dzēriens tiek filtrēts caur savdabīgu dažādu zāļu filtru. Nav zināms, kādas zāles ir šajā filtrā, izņemot rožu ziedlapiņas. Runā, ka sastāvā ir arī kanēlis, anīss, muskatrieksts un lauru lapas, bet tās ir tikai runas, kurām dokumentāla pamatojuma nav. Tieši šis process piešķir dzērienam tā specifiskos aromātus un garšu.
Tālāk dzēriens tiek „saprecināts” lielās ozolkoka mucās vēl sešus mēnešus un pēc tam atdzesēts līdz -6°C (tas izslēdz nogulšņu rašanos pudelē) un filtrēts pirms pildīšanas pudelēs.
Metaxa veidi
Metaxa” veidi (Latvijā ir pieejami seši veidi):
- 3 zvaigznītes – 3 gadus izturēts, garšā jauns, augļains un sofistisks.
- 5 zvaigznītes – 5 gadus izturēts, garšā maigs, augļains, ar nelielu ozolkoka „piesitienu”.
- 7 zvaigznītes – 7 gadus izturēts, garšā pilnmiesīgs un komplekss, ar jūtamām vaniļas un ozolkoka notīm. Pudeles forma, kādu esam raduši redzēt, ir radusies tikai 1968. gadā.
- Jaunums Latvijās tirgū ir Metaxa 12 zvaigznītes – 12 gadus izturēts, tas ieguvis samtainu garšu, kurā jūtamas kaltētu ziedu un garšaugu nianses, kas apvienojas ar žāvētu plūmju, vaniļas un šokolādes niansēm.
- Private Reserve – izturēts 30 gadus. Sākotnēji radīts ģimenes privātai lietošanai. Ļoti komplekss, sarežģīts, labi balansēts, ar izteiktām vaniļas, ozolkoka un garšvielu notīm.
- AEN Metaxa – radīts par godu 120 gadu jubilejai. Dzēriens ir izturēts mucā nr. 1, kuru ir radījis pats Spiross Metaksass. Pildīts speciāla pasūtījuma kristāla pudelēs. Ļoti dārgs prieks. Pieejams ierobežotā daudzumā.
Lai gan Latvijā pieejami tikai visi iepriekšminētie produkti, tas nebūt nav viss “Metaxa” klāsts, jo pasaulē pieejami vēl dažādi veidi šī dzēriena, kurus pavisam noteikti ir vērts iegādāties.
Pasniegšana
Lietot to var gan tīrā veidā, gan kokteiļos.
- Ja izvēlaties to dzert tīrā veidā, ņemiet vismaz 5 gadus izturētu dzērienu un tulpjveida brendija glāzīti.
- on the rock (viskija glāzē ar daudz ledus) tas būs brīnišķīgs.
- Popularitāti ir izpelnījušies arī Metaxa kokteiļi
Autore: Ginta Logina