Ledus nozīme bārā un tā veidi
Ledus ir pašsaprotama lieta, ko sasaldējam mājas apstākļos vai nopērkam gatavu veikalā. Bet bāra ikdienā šis vienkāršais produkts ierindojas pie vienām no svarīgākajām sastāvdaļām, ko katru darbadienu izmanto bārmeņi. Tam ir svarīga nozīme kokteiļu pagatavošanā. Tas viennozīmīgi palīdz darbā un pilda savu galveno funkciju – palīdz atdzesēt glāzes un kokteiļus līdz nepieciešamajai pasniegšanas temperatūrai.
Ledu, pēc vēstures datiem, izmantoja jau sen senos laikos. Senie grieķi un romieši, piemēram, to izmantoja vīna dzesēšanai. Tomēr to izmantoja tikai elites pārstāvji, kas varēja atļauties tā transportēšanu un uzglabāšanu. Jau 17.gs. var atrast vēstures ierakstus, kur ledu uzglabāja speciālos aukstumkambaros. Attīstoties tehnoloģijai un izgudrojumiem, 19.gs. vidū sāka parādīties funkcionālāki ledus skapji, kas jau atgādina ledusskapjus, ko izmantojam mūsdienās. Tehnoloģijai attīstoties divdesmitajos gados parādās jau pirmie leduskapji, kur bija speciāli nodalījumi – saldētavas.
Ledus transportēšanas.
Ledusskapja dizaina attīstības vēsture.
Ledum ir izšķirošā nozīme kokteiļa gatavošanā. Ne tikai, lai atdzesētu kokteili, bet arī, lai izlīdzinātu garšu un vienmērīgi sajauktu kompanentus. Ledu pamatā bāros gatavo specializētos ledus ģenerātoros vai saldējuma kamerās. Galvenās prasības, lai pagatavotu augstvērtīgi izmantojumu produktu ir nepieciešama tīrība, svešu smaku neesamība un svaigums. Šajās iekārtās nedrīkst atstāt darbarīkus, instrumentus, piemēram, ledus lāpstiņas. Tie var sākt reaģēt ar ledu un tam parādīsies piegarša, kas nav vēlama.
Laika gaitā ir attīstījušās kokteiļu gtavošanas receptes un nianses, tapēc ledus kokteiļos tiek pasniegts ne tikai klasiskos kubiņos. Lielāki ledus gabaliņi dzesē ilgāk, tāpēc tos lieto „long drink” dzērienos un kokteiļos, kā piemēram Cuba Libre, Tequila Sunrise, Long Island Iced Tea u.c.. Tiek izmantotas arī ledus dzirnavas un smalcinātāji, kas palīdz ledum iegūt citu konsistenci. Īpaši vasaras sezonā ir populāri gatavot „frozen” kokteiļus, kur izmanto sasmalcinātu ledu vai ledus sniegu. Lai kokteili padarītu krāsaināku un interesantāku, ledusskapjos tiek sasaldēti arī ledus kubiņi ar augļiem vai arī sulas – „fancy ice cubes”.
Populārākie ledus veidi, kas tiek izmantoti:
1. Rock Ice – pievilcīgi „mini – aizbergi”, kas ar roku ir cirsti no ledus blokiem. Tie kūst daudz lēnāk kā standarta ledus kubiņi. Šāda ledus veids izskatās iespidīgi un orģināli, pasniedz „on the rock”. Standartā tos izcērt ar ledus nazi un citiem palīginstrumentiem no ledus bloka.
2. Ice cubes – vienkārši, standarta ledus kubiņi. Standarta formas ir kvadrāti, lodes un cilindri, visbiežāk ar iedobi vienā no plakanajām malām. Pagatavo specializētos ledus ģenerātoros vai saldējuma kamerās.
3. Crushed ice – standarta ledus kubiņi, kas ir
sasmalcināti daudz mazos gabaliņos. Gatavo izmantojot speciālas ledus dzirnavas. Ja tādas nav pieejamas bārā, tad sasmalcina ar blendera palīdzību.
4. Shaved ice – gandrīz līdz sniega masai sasmalcināts ledus. Šāda ledus pagatavošanai ir nepieciešama speciāla iekārta, lai iegūtu sniega konsistences ledu.
5. Fancy ice cubes – „long drink” grupas dzērieniem paredzētais krāsainais ledus, kas gatavots no sulām vai sasaldēti ledus kubiņi ar augļiem, ogām, garšaugiem. Vizuāli pastiprina kokteiļa izskatu un padara to interesantāku.
6. Dry Ice – sausais ledus. Šādu ledus veidu pārsvarā izmanto bārmeņu šovos, jo kokteilis izskatās iespidīgāk pateicoties dūmu efektam. Lai ar to strādātu ir jābūt ļoti piesardzīgam, jo tas ir ļoti auksts un var radīt apsaldējumus.
7. Ice Ball – ledus bumba. Šobrīd populāras ledus formas veids, ko pielieto ārzemju bāros. Mēdz arī gatavot „fancy ice ball”, kurās iesaldē augļus, garšaugus. Lai to pagatavotu ir nepieciešamas speciālas ledus formas vai preses, kas no ledus kuba izspiež ledus lodi. Izmanto kokteiļos kā pilnībā sasaldētu ledus lodi vai tikai apkārtējo formu, lai vidus paliek tukš. Tukšumu piepilda ar alkaholu un tad ar speciālu ledus āmuru klienta klātbūtnē sasit.
Formiņa, ledus lodes iegūšani.
Ledus lodes formas prese
Ledu pielieto var teikt visās kokteiļu kategorijās, kur ir nepieciešama dzēriena atdzesēšana. Ledus ir izmantojams sajaukšanai, šeikošanai, pasniegšanai „on the rock”, blenderēšanai un sasmalcināšanai. Principā ledus ir ikdienišķa lieta, bet tas ir viens no svarīgākajiem komponentiem bārā, lai pagatavotu baudāmu un labu kokteili. Labs un respektabls bārs nav iedomājams bez laba un kvalitatīva ledus, jo no tā ir atkarīga kokteiļa kvalitāte. Ledus ir skaista dekorācija, ja nomaina tā krāsu ar sulu palīdzību vai iesaldē tajā garšaugus, augļus, ogas. Ar to var eksperimentēt, padarīt kokteili interesantāku un savdabīgāku.
Video materiāli par ledus bloku apstrādi un ledus „Ice Ball” gatavošanu: