Luāras vīni (Loire)
Luāra (Loire) ir Francijas garākā upe. Tā savu tecējumu sāk Francijas vidusdaļā un ietek Atlantijas okeānā. Gar upes krastiem augsne ir ļoti daudzveidīga, kas būtiski ietekmē vīna garšu un raksturu. Pastāvīga ūdens klātbūtne veido īpašu klimatu, pateicoties kuram vīni sanāk īpaši svaigi. Saražoto vīnu klāsts ir ļoti milzīgs. Tiek ražoti sausi, saldi, viegli, savelkoši baltvīni, sarkanvīni, dzirkstoši vīni un arī sārtie vīni. Pārsvarā visi Luāras vīni ir baudāmi būdami jauni. Luāras reģions sevī iekļauj vairākus subreģionus jeb vīnu apgabalus, kuri savukārt sevī iekļauj vairākas, kontrolētus vīnu rajonus.
1) Nantes
Apgabalā, kurš atrodas netālu no okeāna, dominējošā ir Muscadet vīnogu šķirne, no kuras sanāk lieliski svaigi, sausi baltvīni ar patīkamu augļu garšu. Ir sastopami šī reģiona īpaši jaunie vīni, kuri pārdošanā nokļūst uzreiz pēc ražas novākšanas, trešajā novembra ceturtdienā. Ja uz pudeles etiķetes ir minēti vārdi „Sur lie”, tad tas nozīmē, ka šis vīns tiek izturēts uz savām, dabīgajām nogulsnēm, kuras vīnam piešķir bagātu garšu un aromātu. Apgabals iekļauj sevī vairākus kontrolētus vīnu rajonus.
Muscadet des Coteaux de la Loire (Muscadet des Coteaux d`Ancenis) apmēram 90 % no visas saražotās produkcijas ir sarkanvīni, kuri pārsvarā tiek izgatavoti no Gamay vīnogu šķirnes. Savukārt maigie, svaigie baltvīni tiek ražoti no Pinot Gris un Chenin Blanc vīnogu šķirnēm.
Muscadet. No šejienes nāk vienkārši vīni, kuri ražoti no tāda paša nosaukuma vīnogu šķirnes. Īpaši cieņā ir svaigais augļu aromāts, kā arī dzirkstīgums, kurš maigi dursta mēli. Nelielais gāzu saturs vīnā var parādīties pateicoties speciālajai vīnu ražošanas tehnoloģijai, kura tiek stingri kontrolēta. Šādiem vīniem uz etiķetes būs uzraksts „sur lie”, kas nozīmē, ka pēc fermentācijas beigām, līdz pat pildīšanai pudelēs, vīns tiek turēts kopā ar vīnogu izspaidām, kā rezultātā tas kļūst eļļaināks un ar bagātīgāku aromātu buķeti. Viegls, svaigs, ziedu un augļu aromāts, kā arī patīkama apviļoša sajūta mutē, būs vīniem, kuri ir izturēti ne ilgāk par trīs gadiem.
Muscadet de Serve et Maine. Runājot par šo rajonu, der atzīmēt, ka tieši šeit tiek saražots vislielākais daudzums Nantes vīnu, kuri ir ļoti augstu novērtēti visā pasaulē.
Nates apgabals sevī iekļauj arī kontrolētas vīndaru zonas (VDQS).
Gros Plant du Pays Nantais
Šeit pārsvarā tiek radīti svaigi, dzīvi vīni izmantojot Folle Blanche un Gros-Plant vīnogu šķirnes. Savukārt daudzi skeptiķi uzskata šos vīnus par pārāk skābiem.
2) Anjou un Saumur
Anžū (Anjou) ir arī apgabala galvaspilsēta, kuras apkārtnē tiek saražots vislielākais daudzums Luāras ielejas vīnu. Šeit tiek ražoti saldi un sausi baltvīni pārsvarā izmantojot Chenin Blanc un nelielos daudzumos Chardonnay un Sauvignon Blanc vīnogu šķirnes. Savukārt sarkanvīni tiek ražoti pārsvarā no Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc un Gamay vīnogu šķirnēm.
Anjou sārtie vīni
Rose d`Anjou ir viegls vīns, kurš baudāms tikai savā jaunībā. Radīts izmantojot Gamay, Cabernet, Cot un Pineau d`Aunis vīnogu šķirnes.
Cabernet d`Anjou tiek radīts izmantojot Cabernet Sauvignon vīnogu šķirni, kura vīnam piešķir samtainu, elegantu garšu.
Cabernet de Saumur ir sauss, ļoti izsmalcināts sārts vīns.
Rose de Loire sārtais vīns tiek ražots no Cabernet Sauvignon (vismaz 30%) vīnogu šķirnes, taču papildus var tikt pievienots Gamay un citas vietējās vīnogu šķirnes. Vīns ar šādu nosaukumu var tikt radīts ne tikai Anžū apgabalā, bet arī Turēnā. Vīnam piemīt patīkams pavasara svaigums.
Anjou sarkanvīni
Anjou sarkanvīns ir baudāms arī jauns, taču savas perfektās īpašības tas atklās būdams izturēts. Saumur un Saumur-Champigny vīni tiek ražoti izmantojot Cabernet Franc un Cabernet Sauvignon vīnogu šķirnes. Šie ir dziļas rubīna krāsas vīni ar patīkamu aveņu, vijolīšu aromātu un augļu garšu.
Anjou Gamay tiek radīti no Gamay vīnogu šķirnes, kura piešķir vīnam izteiktu augļu garšu un maigumu. Dažkārt šie vīni pārdošanā nonāk gandrīz uzreiz pēc ražas novākšanas, trešajā novembra ceturtdienā.
Anjou Villages vīns var tikt radīts tikai 46 atzītās komūnās. Tiek ražots izmantojot Cabernet Franc un Cabernet Sauvignon vīnogu šķirnes. Sarkanvīnam piemīt apviļoša, samtaina garša, kura atšķiras ar no visiem pārējiem Anjou sarkanvīniem. Pārdošanā nonāk pēc viena gada izturēšanas.
Anjou baltvīni
Baltvīni ir Anžū apgabala īstie saimnieki. Īpaši gribās izcel Anžū apgabala deserta vīnus, kas tiek radīti no vīnogām, kuras ir skārusi cēlā puve. Tiem piemīt izsmalcināta cidonijas, medus garša un patīkams liepziedu aromāts. Šādus vīnus var uzglabāt ilgstoši, dažkārt pat līdz 20 un vairāk gadiem, ja vīna radīšana ir notikusi labvēlīgā ražas gadā.
Savennieres kontrolētajā rajonā, kurš sevī iekļauj vīndaru ražošanas zonas Coulee de Serrant un Roche Aux Moines, tiek ražots viens no pasaules labākajiem baltvīniem izmantojot Chenin Blanc vīnogu šķirni. Savā jaunībā vīns ir samērā skābens, bet izturot to 3 – 12 vai vārāk gadus, tas iegūst bagātīgu, sarežģītu buķeti, kurā dominē ziedu un citrusu aromāts.
Coteaux de Layon teritorija ir viena no vispopulārākajām Luāras ielejā. Šeit ražotajiem deserta vīniem piemīt īpašs, bagātīgs aromāts un patīkams maigums.
Quarts-de-Chaume teritorijā radītos saldos vīnus bez pārspīlējuma var nosaukt par perfektiem. Tiem piemīt bagātīga aromātu buķete un maiga garša.
Bonnezeaux teritorijā arī tiek radīti izcili saldi vīni, kuriem piemīt maiga garša un lielisks augļu aromāts, taču der atzīmēt, ka tiem piemīt savs individuāls stils.
Coteaux de L`Aubance nav tik blīvi, kā kaimiņu teritoriju vīni. Tiem raksturīga ir izsmalcinātība un drīzāk tie ir pussausi.
Ar Anjou nosaukumu tiek ražoti arī sausi un pussausi baltvīni izmantojot Chenin Blanc vīnogu šķirni un pievienojot nedaudz Chardonnay un Sauvignon Blanc šķirnes, kuras piešķir vīnam vieglumu un patīkamu aromātu.
Saumur rajonā tiek ražoti sausi, baltie un sarkanie vīni, kā arī tiek radīti lieliski dzirkstošie vīni (Cremant de Loire) izmantojot šampanieša ražošanas metodi.
3) Touraine
Turēnas (Touraine) apgabalā tiek ražoti augstas klases baltvīni, sarkanvīni un dzirkstošie vīni. Apgabals tiek sadalīts vairākās subreģionālās zonās.
Vouvray
Montlouis
Chinon
Bourgueil
St. Nicolas de Bourgueil
Touraine Azay le Rideau
Touraine Amboise
Touraine Mesland
Vouvray un Montlouis
Rajoni atrodas viens otram pretī, Luāras upes krastos. Šeit tiek ražoti visdažādāko garšu vīni. Īpaši gribētos izcelt saldos deserta vīnus, kuri radīti izmantojot Chenin Blanc vīnogu šķirni, kuru ir skārusi cēlā puve. Šādi vīni, kuri radīti labvēlīgā ražas gadā var tikt izturēti īpaši ilgstoši. Dažkārt ilgāk par 30 gadiem. Tāpat šajos rajonos tiek radīti arī lieliski dzirkstošie vīni (Vouvray Mousseux) izmantojot šampanieša ražošanas metodi. Kopumā šo rajonu vīnus varētu raksturot, kā vieglus, izsmalcinātus vīnus, kuriem piemīt augļu garša. Daudzi skeptiķi uzskata, ka Montlouis vīni ir nedaudz zemākas kvalitātes nekā Vouvray vīni.
Chinon, Bourgueil un St. Nicolas de Bourgueil
Izmantojot pārsvarā Cabernet Franc vīnogu šķirni, tiek radīti izcili vīni, kuri ir baudāmi arī jauni, taču pašas lieliskākās garša īpašības tie izcels būdami izturēti. Chinon vīniem ir raksturīgs vijolītes un aveņu aromāts. Daudzi Chinon vīnus uzskata par vislabākajiem Luāras ielejas sarkanvīniem.
Bourgueil vīniem piemīt aveņu, ķiršu un zemeņu aromāts un izteikta maiga, miecvielām bagāta garša. Šos sarkanvīnus var izturēt no 3 – 7 gadiem.
Touraine-Amboise, Touraine-Azay-le-Rideau, Touraine-Mesland
Šajās trijās Turēnas subreģionālās zonās tiek radīti balti, sarkani un sārti, viegli atpazīstami, tipiski Luāras vīni. Tie ir svaigi un viegli baudāmi. Baltvīni tiek radīti izmantojot Sauvignon Blanc vīnogu šķirni un ir baudāmi līdz 3 gadu vecumam, bet sarkanvīni tiek radīti no Gamay vīnogu šķirnes un var tikt pārdoti praktiski uzreiz pēc ražas novākšanas, trešajā novembra ceturtdienā. Mēdz arī savienot Gamay ar Cabernet Sauvignon un Cot vīnogu šķirnēm, kā rezultātā vīnus var uzglabāt līdz pat 6 gadu vecumam.
Turēnā tieši tāpat kā Anžū tiek ražoti sārtie vīni, kuru etiķeti rotā uzraksts „Rose de Loire” un augstas kvalitātes dzirkstošie vīni „Cremant de Loire”.
Sancerre un Pouilly Sur Loire (Pouilly Fume)
Pasaulē vieni no pazīstamākajiem Luāras ielejas sausajiem baltvīniem nāk no Sancerre un Pouilly Fume vīna dārziem. Šeit tiek radīti viegli, izsmalcināti vīni, kuriem piemīt atspirdzinošs augļu svaigums. Vīni savas lieliskās īpašības izceļ būdami jauni.
Baltvīni tiek radīti izmantojot Sauvignon Blanc vīnogu šķirni, kura ir vispiemērotākā audzēšanai šajos rajonos, taču der atzīmēt, ka īpaši vēsā ražas gadā vīniem var būt nedaudz savelkoša garša. Itālijas, Jaunzēlandes, Kalifornijas un Čīles vīndari šī apgabala Sauvignon Blanc vīnus uzskata par pasaules kvalitātes etalonu.
Pouilly Sur Loire ir pavisam neliels vīndaru rajons, kura lepnums ir Pouilly Fume vīni. Uzskata, ka no Sauvignon Blanc vīnogu šķirnes, tikai šeit var radīt pasaules labākos vīnus. Vietējie šos vīnus dēvē par „Blanc Fume”. Pouilly Fume nedaudz atgādina Sancerre baltvīnus. Aromāta gammā ir skaidri sajūtams ērkšķogu, irbulenes, buksusa, lilijas, citrusu, rozes, lazdu riekstu, pistāciju, cidoniju un melones, kā arī citu augļu un ziedu aromāts. Jauniem vīniem piemīt svaigums, bet nedaudz izturētiem vīniem pilnība un patīkama pēcgarša.
Sancerre baltvīni, patiesi ir vieni no labākajiem visā Francijā. No kaļķainā augsnē audzētām vīnogām sanāk baltvīni, kuriem piemīt upeņu un kumelītes aromāts. Savukārt merģeļa (balta mālaina) augsne vīniem piešķir narcises un tuberozes aromātu. Kramaina, akmeņaina un brūnzemes augsne vīnam piešķir dūmu, minerālu un akācijas aromātu. Pārsvarā visi Sancerre baltvīni ir baudāmi jauni, bet ja tie būs izturēti 3-5 gadus, tad aromātā parādīsies vaniļas un persiku niansītes.
Sancerre sarkanvīni tiek radīti pavisam nelielā daudzumā, izmantojot Pinot Noir vīnogu šķirni. Sarkanvīna kvalitāte vairāk ir atkarīga no paša vīndara nevis no augsnes tipa. Kopējā sarkanvīnu produkcija no šī rajona ir smērā daudzveidīga un ar atšķirīgu kvalitāti. Ne visai izteiktā aromātā dominē sarkano ogu niansītes, jo īpaši ķirsis. Vīndari cenšas kopēt Burgundijas vīnu ražošanas tehnoloģiju, taču šejienes sarkanvīniem nepiemīt Burgundijas vīnus miecvielu daudzums, kā rezultātā sanāk ne pārāk izteikti sarkanvīni. Jebkurā gadījumā vietējiem komersantiem vīni nes peļņu un to popularitāte ar katru dienu tikai pieaug. Sarkanos Sancerre bauda līdz 3 gadu vecumam.
Sancerre sārtie vīni patiesi ir uzskatāmi par veiksmīgiem, aristokrātiskiem vīniem. Tiem piemīt jāņogu krāsa, pilnīgs aromāts, kurā sajūtamās banānu, aprikozu, mežrozītes un vilkābeles ziedu nianses.
Blakus Sancerre rajonam atrodas trīs nelieli vīnu dārzi. Menetou Salon, Quincy un Reuilly. Šeit tiek radīti baltvīni izmantojot Sauvignon Blanc vīnogu šķirni un sarkanvīni, kā arī sārtie vīni izmantojot Pinot Noir un Pinot Gris.
Menetou Salon baltvīni ir svaigi, nedaudz nervozi, ar ziedu (rožu, akācijas, irbulenes, rezēdas) un augļu (citrusu, persiku, banānu, jāņogu) aromātu. Vīni ir līdzīgi Sancerre vīniem, taču nedaudz atpaliek izsmalcinātības ziņā. Arī šī rajona vīni ir baudāmi jauni līdz 2 gadu vecumam.
Šī rajona sarkanvīni ir harmoniski, maigi un ļoti ātri nobriestoši un tāpēc tos labāk baudīt jaunus. Tomēr ja vīni ir izturēti mucās, tad tos var uzglabāt līdz 4 gadu vecumam. Parasti šiem sarkanvīniem ir samērā gaiša krāsa un tiem piemīt spēcīgs ogu ( ķiršu, aveņu un jāņogu) aromāts.
Rajona sārtajiem vīniem piemīt ķiršu, apelsīnu un plūmju aromāts. Šī rajona sārtie vīni ir baudāmi viena gada laikā.
Quincy vīndaru rajonā tiek kultivēta tikai Sauvignon Blanc vīnogu šķirne, pateicoties kurai baltvīni sanāk viegli, izsmalcināti, ar svaigu augļu aromātu.
Reilly vīndaru rajonā izmantojot Sauvignon Blanc vīnogu šķirni tiek radīti atšķirīgas garšas un aromāta baltvīni. Bez tam, šeit tiek radīti arī izsmalcināti sārtie vīni izmantojot Pinot Gris vīnogu šķirni. Savukārt rajona sarkanvīniem, kuri ir radīti no Pinot Noir vīnogām, piemīt pilnība un sabalansētība.
P.S.
Pārējās Luāras ielejas vīndaru zonas nav tik populārās kā augstāk aprakstītās, taču nedrīkst piemirst Haut Poitou, kur tiek ražoti ļoti augstas kvalitātes vīni.
Pašā Luāras upes sākumā, akmeņainā augsnē atrodas Cote Du Roannaise un Cotes Du Forez rajoni, kuros ražo sārtus un sarkanus vīnus izmantojot Gamay vīnogu šķirni, kura vīniem piešķir maigu augļu aromātu. Šie vīni savas lieliskās garšas nianses izceļ būdami jauni.
Šiem diviem rajoniem kaimiņos atrodas Cotes d`Auvergne un St. Pourcain, kuros ražo augstas klases sārtos, sarkanos un baltos vīnus.
*P.S.
Ja tev šis materiāls liekas nepilnīgs – iesaisties diskusijā.