Islay (Ailes) viskijs (Skotija)
Islay viskijs ir skotu viskijs, kas, kā jau noprotams no nosaukuma, tiek ražots Islay (Ailei) pussalā – tā ir viena no Inner Hebridean arhipelāga dienvidu salām Skotijas rietumkrastā.
Šeit dzīvo gandrīz 4000 iedzīvotāju, no kuriem ¼ daļa runā gallu valodā. Neapstiprināts fakts, taču valda uzskats, ka aitu, uz šīs salas, ir vairāk nekā cilvēku.
Salas iedzīvotāji pamatā ir nodarbināti lauksaimniecībā, taču galvenokārt tā ir atpazīstama ar viskija ražotnēm, kas ir salas otrs lielākais darba devējs. Šeit ir desmit aktīvas viskija ražotnes.
Islay sala ir ‘’viskija tūrisma un informācijas centrs’’, kur ik gadu, maija beigās, tiek rīkots ‘’Festival of Malt and Music‘’, kur nacionālo danču un mūzikas pavadībā, galdā tiek celti un baudīti salas labākie viskiji.
Citiem vārdiem sakot – tie ir šī izcilā dzēriena kultūras mantojuma svētki.
Garšas un stila īpatnības
Salas dienvidaustrumu ražotnēs LAPHROAIG, LAGAVULIN un ARDBEG gatavotais viskijs ir ar izteiktu kūdras deguma aromātu. Tas tādēļ, ka graudi šeit tiek žāvēti kūdras dūmos. Arī ūdens šajā reģionā ir ar kūdrai raksturīgu nokrāsu, kas miežiem, to mērcēšanas procesā, piešķir īpašu garšu.
Ja šīs trīs ražotnes gatavo viskiju pēc noteiktiem standartiem, tad parējās, garšas un stila ziņā, ražo atšķirīgus viskijus.
BOWMORE brūža viskiji ir sabalansēti, ar vidēji stipru deguma aromātu.
BUNNAHABHAIN gatavotie ir krietni maigāki un ar minimālu kūdras deguma aromātu.
KILCHOMAN, jaunākais no spirta brūžiem, savu darbību uzsāka pavisam nesen – 2005.gadā.
Atzīmēšanas vērts fakts –
tā ir pirmā uz šīs salas no jauna atvērtā viskija ražotne pēdējo 125 gadu laikā. Un lai arī jaunākie, tomēr KILCHOMAN ir īsteni vietējie gan tieši, gan netieši – ražošanas procesā, sākot no miežu ieguves līdz pat viskija pildīšanai pudelēs, tiek izmantoti tikai šī reģiona produkti un sastāvdaļas.
Autors: Andris Indriksons