Gardākais kvass?
Gatavojoties Dienas Ēdienu kvasa aklajai degustācijai, no lielveikalu plauktiem ņēmām visus, kuriem uz etiķetes lieliem burtiem bija rakstīts «kvass». Taču, rūpīgāk izpētot uz pudelēm sīkiem burtiem rakstīto, atklājām ražotāju triku – izrādījās, ka daļa no degustācijai izvēlētajiem dzērieniem ir «gāzēti bezalkoholiski dzērieni» ar kvasa garšu, nevis īsts kvass.
Degustē Klondaikas šefpavārs Havjers Garsija, Ladig’s Cafe saimnieks Ingmārs Ladigs, restorāna Gūtenbergs bārmenis Renārs Miklāvs un vīna zinātājs Jānis Miezis.
Senču kvass. Gāzēts bezalkoholisks dzēriens ar cukuru un saldinātājiem. Satur konservantus. Ražotājs Cido grupa. Cena – Ls 0,29 par 0,5 l pudeli
Havjers Garsija. Karamelizēta, sintētiska iesala garša. Putu nav. Es šo sauktu nevis par kvasu, bet par vietējo kokakolu. Lai karstā laikā remdētu slāpes, garšai būtu jābūt rūgtenākai.
Ingmārs Ladigs. Maizes smarža aromātā ir, tātad tomēr centušies taisīt kvasu. Bet īsti nav izdevies, sanākusi limonāde ar maizes smaržu. Nekā vairāk. Pēcgaršā mutē paliek uzbāzīgs saldums, tātad pievienots mākslīgs saldinātājs. Vienīgais pluss, ka tomēr nav pārāk salds.
Renārs Miklāvs. Pliekans. Uzreiz jūtams, ka nav dabisks produkts. Mākslīga, sintētiska garša.
Jānis Miezis. Ūdeņaina garša. Par daudz sagāzēts. No diviem malkiem vēderā ogļskābā gāze sāk burbuļot. Viegla kokakola. Pēcgaršā paliek tāds kā lipīgums, bet es gribu tīrības sajūtu mutē.
Iļģuciema kvass. Bez konservantiem. Ražots SIA Ilgezeem. Cena – Ls 0,39 par 0,5 l pudeli
Havjers Garsija. Intensīvāka garša. Šā kvasa ražotājiem ir labāka izpratne par maizes kvasu, vairāk pacentušies. Labs rūgtuma, skābuma un salduma līdzsvars. Patīk burbulīši, kas turas gar glāzes maliņām.
Ingmārs Ladigs. Nav tik salds kā iepriekšējais, rūgtenāka maizes garša. Šim sākumā bija vairāk putu nekā iepriekšējam, bet ātri noplaka. Atzīstu – šo būtu patīkami karstā laikā iedzert.
Renārs Miklāvs. O, šī smarža man patīk daudz labāk – maizīte jūtama. Kad pagaršo, jāatzīst, ka smarža tomēr solīja vairāk, nekā dod garša. Tomēr kopumā garša ir daudz bagātīgāka nekā pirmajam. Patīkams skābums pēcgaršā.
Jānis Miezis. Esmu pārsteigts – šis ir nopietns aromāts. Dzirkstī kā charmant (franču dzirkstošais vīns – red.). Tumša dzintara krāsa. Nav sagāzēts kā iepriekšējais, šim gāzi nemaz nejūt. Atšķirībā no iepriekšējā šo man gribas vēl vienu malku iedzert.
Limola kvass. Gāzēts bezalkoholisks dzēriens. Ar cukuru, saldinātājiem un konservantiem. Ražots Latvijā pēc Rimi pasūtījuma. Cena – Ls 0,29 par 0,5 l pudeli
Havjers Garsija. Pliekana garša. Šis kvass ir ļoti tālu no oriģinālās receptes. No tās, kādu es atceros savu pirmo Latvijā dzerto kvasu. Tas bija 1992. gadā uz Valdemāra un Skanstes ielas stūra. Brīnījos, kāpēc pie dzeltenās mucas stāv veču rinda. Viņi stāvēja, es arī iestājos rindā. Izrādījās – pēc kvasa.
Par šo grūti izteikties. Aromāta nav, garšas nav. Limonāde ar kvasa garšu. Šo mēs diskvalificējam.
Ingmārs Ladigs. Cukurūdens smarža un Mendeļejeva tabula.
Renārs Miklāvs. Ar šo ražotāji nošāvuši garām. Garšo kā atšālējies. Šo kvasu neglābj arī tas, ka auksts. Salds, bet bērniem neieteiktu.
Jānis Miezis. Lēta smarža. Es teiktu: nav jātērē savas garšas kārpiņas šādam dzērienam. Ja gribas padzerties, labāk izvēlēties tīru ūdeni. Šis jau parāda necieņu pret cilvēku. Lai tiktu vaļā no salduma mutē, prasās pēc košļenes.
Ilgezeem izlejamais kvass. Nefiltrēts. Bez konservantiem. Cena – Ls 0,70 par 1 l Daugavgrīvas ielā 82/84, Vidzemes tirgū, Centrāltirgus zivju paviljonā, Mildas tirdziņā, E. Birznieka-Upīša ielā 2, Rīgā
Havjers Garsija. Oh, oh, o! Šis beidzot atbilst manai izpratnei par kvasu. Krāsa nav samākslota, garša nav salda. Dabiskas putas. Luksusa produkts. Šo nebūtu kauns restorānos piedāvāt. Bagātīgs, tumīgs kvass. Ražotāji ir pacentušies. Kur tādu var nopirkt? Man gribas uzzināt to veikalu!
Ingmārs Ladigs. Šis ir kvass cilvēkiem, kas izprot kvasa garšu. Plašs aromāts, tāda brīvības smarža. Sabalansēta garša. Pēcgaršā mutē nepaliek saldums. Mūsu garšas izjūtai šis tiešām ir izcils. Restorānos, kur jāapkalpo ārzemnieki? Nu, nezinu, vai eiropieši šo saprastu. Iespējams, viņiem labāk garšotu tie pliekanākie.
Renārs Miklāvs. Šis atšķiras no visiem. Ļoti labs! Man atkal gribas vilkt paralēles ar sidru. Laba krāsa, tumīgs. Izcils kvass.
Jānis Miezis. Izteikts rauga aromāts, tātad dabiski rūdzis. Varbūt pat satur nedaudz alkohola. Ražotājs varētu attīstīt šo līniju un piedāvāt restorāniem. Mans favorīts.
Kvasa cenas Rimi veikalos. Pilnu tekstu lasiet Dienas Ēdienu numurā.
Autors: Solvita Smiļģe
Avots: Diena.lv