Macallan Lalique – 60 gadus izturēts viskijs
Skotu viena iesala viskijs jau izsenis ir bijis uzskatāms par vīrišķības, elegances un izsmalcinātas gaumes pazīmi. Kūdras dūmos kaltētie graudi piešķir tam ļoti spēcīgu un īpaši neatkārtojamu garšu. Kā perfekts piemērs tam ir Macallan dedzinātava Moray pilsētā, Skotijā. Šī viskija dedzinātava tika atklāta 1824. gadā un jau kopš tās rašanās pirmsākumiem Macallan ir ļoti spēcīgs vārds viskija pasaulē. Macallan pieder arī pasaulē visdārkāk pārdotā viskija tituls, jo 2010. Gadā Ņujorkas izsoļu biržā Macallan izdevās pārdot savu līdz šim vecāko viskiju : Macallan 64 gadus izturēts, par 460`000 $. Visi ienākumi tika ziedoti labdarībai.
2005. Gadā Macallan sāka sadarbību ar Francijas kristālražotāju Lalique un tika radīts jauns projekts ar sešiem neatkārtojamiem un elegantiem viskija dekanteriem. Nu jau vairāk kā piecus gadus viskija cienītājiem ir pieejami tādi vareni viskiji, kā “Macallan Lalique”, izturēts 50 gadus; izturēts 55 un 57 gadus. Visi šie viskiji izraisīja milzīgu rezonansi un kļuva populāri un pieprasīti gan tirgotāju, gan viskiju cienītāju vidū. Nu ir pienākusi kārta Macallan un Lalique jaunākajam kopdarbam “Macallan Lalique”, izturēts 60 gadus. Šis elegantais Speissaidas viskijs ir pildīts četrās, no spānijas un amerikas ozolkoka, darinātās mucās 1950. gadā. Un pildīts 400 ar rokām darinātos, un numurētos Lalique kristāla dekanteros, kas veidoti, lai atgādinātu īpašās, mazās destilācijas iekārtas, kur šis īpašais viskijs ir darināts. Visas šīs īpašības padara šo viskiju ne tikai par varenu dzērienu, bet arī par mākslas darbu. Šī viskija darināšanā izmantotās destilācijas iekārtas ir mazākās visā Speisaidā, koncentrējot patieso Macallan garu, lai izveidotu bagātīgo augļu aromātu un pilnīgo garšu.
Macallan Lalique 60 gadus izturēts ir patiesi varens viena iesala viskijs ar maigu ķirša krāsu un kanēļa, pulēta ozolkoka, kūdras, grauzdētu ābolu un upeņu lapu aromātu. Mēles galā jūtams citrusaugļu un tumšās šokolādes tonītis, pirms sulīgi apveļošā kūdras un maigā iesala garša pārņem garšas kārpiņas. Viskijs tiek pildīts uzreiz no mucām, tādejādi tas ir mucas stipruma, un alkoholiskais saturs ir 53%. Atrodoties mucās 60 gadus, viskijs ir sasniedzis savu plaukumu un pudelās tālāk vairs neattīstīsies, bet, ja viskijam netiks klāt gaiss un tas tiek pareizi uzglabāts, tas var stāvēt vēl daudzus, daudzus gadus. Tā kā tika pagatavotas tikai 400 šādas pudeles, šis viskijs ir ļoti liels retums un pieprasījums pēc tā ir milzīgs, neskatoties uz to, ka cena sasniedz pat 25`000 $ (18 000 EUR) par pudeli. Šis ir viskijs, kuru neizdosies nogaršot katram, bet varu garantēt, ka tas neatstās vienaldzīgu nevienu viskija cienītāju.
autors: Edijs Samoilovs