Mastikha (Mastika)
Mastika – tie ir mūžzaļa krūma vai koka Pistacia lentiscus sveķi. Šis ir pistāciju dzimtas koks. Mastikai ir bagātīgs sastāvs un bieži to izmanto kulinārijā. No tās gatavo dažādus saldumus un košļenes. Sveķi pazemina holesterīna līmeni, tie tiek plaši izmantoti medicīnā.
Mastikas koki, grieķu valodā skhinos, izplatīti visā vidusjūras teritorijā, bet sveķus ražo tikai Grieķijā, kopienās un ciematos Mastichochoria (Μαστιχοχώρια), kas atrodas Hios salas dienvidos. Uzskata, ka Egejas jūras zemūdens vulkāni šinī reģionā ietekmē klimatu, kā dēļ mastikas koki “raud.” Nepieciešams piebilst to, ka koki aug īpašā augsnē – sarkanzemē, kas radusies vulkānu aktivitātes rezultātā. Kopienas Mastichochoria ražo mastiku tradicionālā tehnikā jau apmēram 2400 gadus, bet visticamāk pat ilgāk.
Mastiha (Mastikha) – tradicionāls grieķu liķieris ar mastikas sveķiem. Tam ir salda, maiga garša ar gurķa notīm un skuju-augļu aromātu. Mastikas sveķus Grieķijā izmanto arī īpaša veida mastikas ouzo ražošanai. Bet tajā dominē anīsa garša, tāpēc nav izteikti jūtamas mastikas notis. Bet kopumā sveķi ouzo garšu padara maigāku un svaigāku.
Pazīstamākais Mastihas ražotājs ir grieķu kompānija Skinos. Valsts iekšējā tirgū marka Skinos Mastiha Spirit pirmo reizi parādījās 2005.gadā. Četru gadu laikā Skinos Mastiha kļuva par līderi starp citiem grieķu tradicionāliem alkoholiskiem dzērieniem, kurus eksportē pasaules tirgū. Lielākās alkohola izplatītāj kompānijas Kolonaki Group prezidents Stīvs Kriaris ir teicis, ka tagad šis dzēriens ir gandrīz visos Grieķijas lielajos bāros, restorānos un viesnīcās.
Destilācija: bronzas konteinerī mastiku sajauc ar augstas kvalitātes graudu spirtu. Tālāk to karsē. Rezultātā sveķi dzērinam piešķir savas garšas īpatnības. Nākošais etaps ir kupažēšana – tiek pievienots, cukurs, alkohols un minerālūdens tādās proporcijās, lai radītu sabalansētu alkoholisku dzērienu. Noslēgumā alkohola saturs tajā ir 30%. Neskatoties uz stiprumu, dzērienam piemīt maiga, saldena, gurķu-augļu garša un skuju aromāts ar kadiķa un ciedras notīm.
Parasti to uzglabā saldētavā un pasniedz stipri atdzesētu tīrā veidā šotos kā aperatīvu kopā ar dažādām uzkodām, piemēram, ar jūras produktiem vai salātiem.
Pateicoties tā neparastajai un izsmalcinātajai garšai, to var pasniegt arī kā didžestīvu:
istabas temperatūrā, konjaka glāzē ar cigāru,
old fashion glāzē ar ledu un citron.
To bieži pasniedz pie mandeļu desertiem, kā arī kāzu mielastā, pēc pamatēdiena.
Mastiha ir diezgan daudzpusīgs liķieris, kuru droši var izmantot kokteiļu pagatavošanā.
Daži kokteiļi:
Skinos Cosmopolitan
2 cl Skinos
3 cl vodka
2 cl cranberry juice
1 cl fresh lime juice
Method: Shake, strain into a chilled cocktail glass
Garnish: orange peel
The Med
5 cl Skinos
0.5 cl sugar syrup
2 lemon wedges
6 fresh basil leaves
+ Soda water
Method: Muddle lemon + basil + syrup in a Collins glass
Fill with crushed ice + Skinos
Top up with soda water
and add some more crushed ice
Garnish: Basil leaves
Šī liķiera daudzpusīgums, neparastais garšas raksturojums un izdevīgā cenas un kvalitātes attiecība ļauj tam veiksmīgi konkurēt ar citiem stiprajiem liķieriem, piemēram, Jaegermeister.
Autors: Irina Breus