Skotu iesala viskiju raksturojums
Iesala (Malt) viskijam tieši tāpat kā konjakam un armanjakam piemīt unikāla īpašība iegūt savu specifisku, individuālu garšu un aromātu atkarībā no tā, kur un kādā augsnē ir izaudzēti graudi. Katrā reģionā atšķirīgs ir arī kūdras sastāvs. Vēl viens svarīgs faktors, kurš tiešā veidā ietekmē viskija kvalitāti, ir ražošanā izmantotais ūdens. Ļoti liela nozīme ir ideāli dzidram ūdenim. Atkarībā no tā, kurā teritorijā atrodas avots vai upīte, mainās arī viskija raksturs.
Viskija atšķirība starp dažādiem Skotijas reģioniem ir ļoti būtiska. Šo atšķirību neietekmē, kāda konkrēta ražotāja gaume vai modes tendence, bet gan vēsturisks mantojums. Lieta tāda, ka agrāk starp Skotijas reģioniem (valsts ziemeļu un dienvidu daļu) bija ļoti slikta infrastruktūra. Ceļi bija ļoti slikti vai arī to nebija vispār, taču lauksaimniekiem un viskija ražotājiem šāda situācija bija ļoti piemērota, jo pie tiem nevarēja ierasties nodokļu savācēji. Arī izejvielu transportēšana starp reģioniem bija apgrūtināta un prasīja lielus ieguldījumus. Šādu apstākļu rezultātā viskija dedzinātavas bija spiestas izmantot tās izejvielas, kuras bija pieejamas tuvākajā apkārtnē. Šo minēto faktoru, kā arī konkrētā reģiona klimatisko un ģeoloģisko apstākļu ietekmē, tika radīti viskiji, kuri būtiski atšķīrās no blakus esošajām teritorijām. Mūsdienās, kad infrastruktūra starp ziemeļu un dienvidu Skotiju ir sakārtota, skoti turpina ievērot vēstures tradīcijas un ražo atšķirīga stila viskijus.
Katram Skotijas reģionam nav stingri reglamentēti viskija ražošanas noteikumi, kādi tie, piemēram, ir konjaka ražotājiem, taču jebkurā gadījumā katra reģiona viskijam piemīt īpašs raksturs. Lūk manis izveidota karte, kur Highlands (aukstines) teritoriju sadarīšu sīkāk, nekā tas ir ierasts,
Highlands (augstiene) – šādi dēvē gandrīz visu Skotijas ziemeļu daļu. Kopumā reģiona iesala viskijiem ir raksturīga sabalansētība, elegance un mērens kūdras dūmu aromāts. Teritorijas avota ūdeņos ir salīdzinoši vairāk kaļķa nekā tas ir citos Skotijas reģionos, rezultātā arī viskijam piemīt izsmalcināta, ilgstoša pēcgarša, taču tanī pašā laikā tā nav agresīva. Skotu Viskija Asociācija (Scotch Whisky Association) uzskata, ka augstiene ir vienots apgabals, taču šādam apgalvojumam es nepiekrītu, jo uzskatu, ka ģeogrāfiski katrā augstienes daļā ražo ļoti atšķirīga rakstura viskijus.
Lūk man vērtējums:
Northern Highlands (ziemeļu augstiene)
Teritorija bagāta ar skarbiem avota ūdeņiem, kūdra satur daudz zemes. Šo faktoru rezultāts ietekmē viskija garšu un aromātu, kurā jūtamas zemes nianses. Kopumā ziemeļu teritorijas viskijus varētu raksturot kā izsmalcinātus, ļoti sarežģītus, ar vieglu ķermeni, mazliet savelkošu garšu, dažkārt piparotu pēcgaršu un atsevišķos gadījumos jūtamu jūras aromātu.
Eastern Highlands (austrumu augstiene)
Eastern Highlands teritoriju pilntiesīgi var uzskatīt par ziemeļu Skotijas labības klēpi. Dedzinātavas, kuras atrodas ziemeļos no pilsētas Aberdeen, ražo viskijus ar raksturīgu apviļošu, neuzkrītošu kūdras dūmu garšu un apbrīnojami sausu pēcgaršu. Aromātā sajūtamas maigas kūdras dūmu niansītes. Savukārt dedzinātavās, kuras atrodas dienvidos no pilsētas Aberdeen, ražo pilnīgus viskijus ar izteiktāku kūdras aromātu, kurā jūtams citronu un īrisu nianses. Viskijiem piemīt savelkoša pēcgarša.
Western Highlands (rietumu augstiene)
Kaut arī gandrīz visu ziemeļu Skotiju dēvē par augstieni (Highlands), taču reāli kalni ir tikai šajā Skotijas teritorijā. 2005.gadā rietumu augstienē atradās 5 dedzinātavas, no kurām trīs atrodas uz salām Jura, Skye un Mull, bet pārējās uz sauszemes. Viskiji ir samērā līdzīgi Ailei salas produkcijai, taču tiem nepiemīt tik ass kūdras dūmu aromāts. Teritorijas viskijus apvieno raksturīga saldena garša un savelkoša pēcgarša.
Central Highlands (centrālā augstiene)
Pasakaina daba ar vareniem kūdras resursiem vietējām ražotnēm ļauj radīt patiesi izcilus skotu viskijus, kuri pilnā mērā atspoguļo unikālās dabas īpašības. Viskiji ir daudz maigāki nekā kaimiņu teritorijas Eastern Highlands produkti. Centrālās teritorijas viskijiem piemīt līdzība ar Speyside viskijiem, jo skaidri sajūtamas ir viršu, piparmētras un pat bumbieru aromātu nianses.
Speyside (Speisaida)
Reģions pilntiesīgi ir uzskatāms par skotu viskija „galvaspilsētu”. Spei upes ielejas tuvumā atrodas vairāk par 40 viskija ražotnēm, kuras rada īstus skotu šedevrus. Sūnām klātajā, klinšainajā teritorijā ir milzīgs daudzums avotu ar maigu pazemes ūdeni. Rezultātā arī viskijiem raksturīgs bagāts, izsmalcinātu aromātu klāsts, kurā jūtami ziedu un augļu tonīši. Kas attiecas uz garšu, tad tā ir maigi saldena. Reģiona viskijiem piemīt spēja nobriest, kļūt pilnīgiem, ilgstoši izturot tos. Ķermenis kļūst eļļains, nedaudz smagnējs. Var minēt daudz un dažādu izcilu īpašību ar kurām ir apveltīti šie unikālie viskiji.
Lowlands (zemiene jeb līdzenums)
Skotijas dienvidu daļa, kuru dēvē par zemieni, tikai pāris dedzinātavas ražo viena iesala (Single malt) viskijus. Galvenokārt tiek ražoti tīru graudu un Blended viskiji. Gribētos piebilst, ka šeit atrodas vienas no lielākajām Skotijas viskija ražotnēm un tā nav sakritība, jo jau XVII gadsimtā valdība piešķīra būtiskas nodokļu atlaides tieši dienvidu teritorijas dedzinātavām, bet XIX gadsimtā revolūciju ieviesa jauni izgudrotā Eneasa Koffija destilācijas iekārta. Šie divi vēsturiskie faktori noteica tālāku reģiona attīstību, rezultātā zemienē vēl joprojām masveidā tiek ražots prasts graudu spirts. Salīdzinot ar ziemeļu teritorijas viskijiem, dienvidu teritorijas viskiji ir mierīgi, ar maigu vijolīšu, lapu, zaļas zāles un tikko uzsniguša sniega aromātu.
Skotijas salas
Campbeltown (Kampbeltauna)
Bieži teritorijas viskiji tiek dēvēti par okeāna miglu. Un laikam jau tā ir taisnība, jo nobriestot viskijam tiešā ūdens tuvumā, Kintair (Kintyre) pussalā, tas pārņem okeāna raksturu. Tam piemīt smagnējs, eļļains ķermenis, aļģu un joda aromāts, nedaudz rūgtena, sālsūdens piegarša. Salas viskijiem ir raksturīga iezīme, saldena iesala garša ar skarbu dūmu pieskārienu.
Islay un Skye (Ailei un Skai sala) – vienas no lielākajām Skotijas salām, kuras tiek uzskatītas par nozīmīgākākajām Single Malt viskija ražošanas vietām. Pateicoties īpašam kūdras sastāvam šeit tiek radīti paši aromātiskākie Skotijas viskiji. Ņemot vērā to, ka viskija izturēšana notiek tieša ūdens tuvumā un tas elpo okeāna gaisu, tad arī viskijam piemīt izteikts vīrišķīgs raksturs ar intensīvu okeāna, kūdras un aļģu aromātu, kurā dominē sūras dūmu nianses. Salas dienvidu teritorijā tiek radīti rupji viskiji, kuru aromātā ir sajūtams sveķu, joda, fenola nianses. Salas ziemeļu daļas viskiji ir nedaudz maigāki, taču jebkurā gadījumā stila ziņā tie ir pilnīgs pretstats Speisaidas reģiona saldenajiem skočiem. Vēl viena raksturīga iezīme, kura piemīt šīs salas viskijiem, ir sausa, savelkoša pēcgarša.
Jura (Žurā)
Sala slavena ar saviem maigajiem, nedaudz dūmakainajiem viskijiem, kuriem piemīt izteikts tonizējošs efekts.
Arran
Spēcīgi iesala, maizes un augļu aromāta tonīši izceļ Arran salas spirdzinošos viskijus.
Orkney (Orkneju salas)
Šo salu viskijiem ir raksturīgs viršu, medus, tabakas un ciedru aromāts.