BAR.LV LOGO 23BAR.LV LOGO 23BAR.LV LOGO 23BAR.LV LOGO 23
  • BĀRMEŅU KURSS RĪGĀ
    • Mācību programma – līmeņi
  • VEIKALS
    • Kursi On line
    • Bārmeņa instrumenti
    • Kā kļūt par labāko oficiantu?
    • Kā atvērt savu sapņu bāru?
    • Destilācijas iekārtas
    • Kandžas aparāti
  • ON LINE KURSI
  • BLOGS
    • Bārmeņu šovs
    • Bārmeņu skolas publikācijas
    • Dzērieni
    • Bez. alk. dzērieni
    • Bāri
    • Glāzes bārā
    • Pasaules restorāni
    • Pētījumi
  • RECEPTES
  • Русский
✕

Ginja – Portugāļu liķieris

Ginjinha, licor de ginja vai vienkārši ginja ir viens no iecienītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem Portugāles pilsētā Óbidos un Lisboa (mums zināma kā Portugāles galvaspilsēta Lisabona). Tūristu ceļvedī atradu, ka latviešu valodā šis dzēriens varētu saukties par džindžu. Kādam džindžas vārds varbūt asociēsies ar kandžu.
Taču dzēriena nosaukumam ir sava nozīme, jo tas ir gatavots no skābo ķiršu šķirnes, kas sarunvalodā saucās ginja berry. Taču zinātniskā valodā tas būs skābais ķirsis jeb prunus cerasus. Šim ķirsim ir divi paveidi, taču ginjas ražošanā izmanto tumši sārto morello ķirsi, kas ir tuvā radniecībā ar savvaļas ķirsi, taču ir mazliet zemāks, garumā izaug ap 4-10 metriem.
Tā kā nekādos rakstos nav minēts, kurš no Portugāles reģioniem Óbidos vai Lisboa ir līderis ginjas ražošanā, tad tās ir jānovērtē vienlīdzīgi. Lai gan par šī dzēriena baudīšanas tradīcijām noteikti vairāk ir parūpējusies Portugāles galvaspilsēta Lisabona, ko pierāda arī daudz plašākais informatīvais materiāls.
Kā liecina vēsturiskie fakti, ginjas recepti atklājuši mūki no São Domingos klostera Lisabonā. Mūks Francisco Espinheira no Santo António baznīcas reiz veica eksperimentu, skābos ķiršus pārlēja ar portugāļu brendiju (aguardente), pievienoja ūdeni, cukuru un kanēli. Šādi pagatavoja pirmo ginju. Dzēriena veiksmīgais iznākums drīz vien padarīja to atpazīstamu Portugāles galvaspilsētā, un līdz pat šai dienai tas ir iecienītākais portugāļu liķieris, galvenokārt Lisabonā un Óbidos. Mūsdienās ginja ir pieprasīta prece arī ārvalstīs, portugāļi to galvenokārt eksportē uz ASV. Vienā gadā aptuveni tiek saražoti 150 tūkstoši litri šā dzēriena.
Ja ir lemts apmeklēt Lisabonu, tad noteikti ir jāpiestāj pie ‘A Ginjinha’ krodziņa, kas ir labākā vieta, kur nobaudīt šo dzērienu jau kopš 1840. gada. Tā ir šaura vieta, kurā vienlaicīgi var ietilpt maksimums trīs cilvēki. Lai ginju nobaudītu, kabatā nav jābūt daudz naudai. Interesanti ir pavērot kā vietējie prasmīgi iepilda glāzēs ķiršu liķieri, jo ne katrs to var izdarīt. Kā redzams attēlā ginjas pudele vienmēr tiek pildīta ar ķiršu ogām, kas nosēžas pudeles apakšgalā. Un ir jāpiemīt īpašai prasmei, lai glāzē ielietu liķieri tikai ar vienu ķirša ogu. Pasūtot ginju ir jāsaka vai vēlies ar ‘com Ginja’ vai bez ogas ‘sem Ginja’. Ginja tiek pasniegta shot glāzītēs. Vietējie portugāļi izdzer to ‘vienā rāvienā’, kādu brīdi pakošļā ķiršu ogu un kauliņu izspļauj turpat uz ielas. Nav noteikta dienas laika, kurā labprātāk baudīt ginju, vietējie to mēdz darīt visu dienu, ik pa laikam piestājot pie krodziņa, jo tie parasti ir atvērti no agra rīta līdz pat vēlam vakaram.
Ginju var pasniegt gan kā aperitīvu gan kā didžestīvu, vēlamā pasniegšanas temperatūra ir starp 15 un 17 grādiem, taču īpaši karstās dienās to var viegli atdzesēt. Ne reti liķieri izmanto kokteiļos un ēdienu pagatavošanā. Nedaudz atšķirīgas ginjas pasniegšanas tradīcijas ir otrā portugāļu pilsētiņā Óbidos. Tur liķieri pasniedz šokolādes kausiņos vai glāzītēs, par kuru papildus jāpiemaksā aptuveni 1 eiro. Garša varētu būt līdzīga, kā apēdot ķiršu liķiera konfektes šokolādē. Šajā pilsētiņā arī ginjas bāri atšķiras no Lisabonas. Koka krēsli un galdiņš ir piestiprināts pie mūra sienas uz speciāliem āķiem, taču īpašnieks tos katru dienu noņem un nākamajā rītā atkal pieliek pie sienas.
Ginjas ražošana ir roku darbs, kurā apvienojas gudrība, zināšanas un tradīcijas, taču pagatavošanas metode ir vienkārša. Nomazgā ķiršus, noņem to kātiņus, nosusina, lai nebūtu ne ūdens pilītes. Vienu trešdaļu pudeles piepilda ar ogām un pieber cukuru vienā līmenī ar ogām, pievieno kanēļa standziņu. Aiztaisa pudeli un stipri sakrata, atstāj uz diennakti. Nākamajā dienā pievieno brendiju, aiztaisa pudeli un katru dienu nedēļas garumā sakratīt pudeli. Tad uz pudelēm uzlīmē etiķetes un novieto tumšā vietā minimums uz trīs mēnešiem. Pēc šī laika posma nogaršo, vai cukurs ir pietiekošā daudzumā. Pēc sešiem mēnešiem Ginju jau var baudīt, taču speciālisti iesaka to noturēt vienu gadu, lai izjustu īsto garšas buķeti. Šī dzēriena ražošanā neizmanto brūno cukuru!
Ginjas liķieri vietējos veikalos var iegādāties aptuveni par 15 eiro.
Specifiskāka informācija par ginjas liķieri ir pieejama tikai portugāļu valodā.

Autors: Linda Tālberga. Ieskaites darbs Bar.lv bārmeņu treniņu centrs.

Поделись в соцсетях

Tev varētu patikt

14. oktobra, 2020

Butterscotch Schnapps


Lasīt vairāk
26. jūlija, 2019

Šokolādes liķieris “Creme de Cacao” – recepte


Lasīt vairāk
26. jūlija, 2019

Apelsīnu liķieris – recepte


Lasīt vairāk
26. jūlija, 2019

Lietuvas nacionālie dzērieni


Lasīt vairāk
26. jūlija, 2019

Mastikha (Mastika)


Lasīt vairāk
26. jūlija, 2019

Vana Tallinn liķieris


Lasīt vairāk

Kategorijas

  • Bar.lv bārmeņu kursi (18)
    • Atsauksmes par Bar.lv kursiem (7)
  • Bāri (39)
    • Latvijas bāri (16)
    • Top bāri (5)
      • Kokteiļu bāri (1)
      • Panorāmas skats (1)
  • Bārmeņi (19)
  • Bārmeņu skolas publikācijas (145)
  • Bārmeņu šovs (2)
  • Bez. alk. dzērieni (22)
    • kafija (10)
    • Kava (1)
    • Tēja (3)
  • Dzērieni (216)
    • Absints (2)
    • Akvavit (1)
    • Alus (14)
    • Araks (1)
    • Brendiji (17)
    • Kandža, Samagons, Šmakovka, Dzimtenīte (4)
    • Liķieri (62)
      • Receptes liķieru (25)
    • Raki (2)
    • Rums (1)
    • Tekila (1)
    • Uzlējumi (8)
    • Vermuts (2)
    • Vīni (45)
      • Austrālijas vīni (1)
      • Dzirkstošs vīns (3)
      • Francijas vīni (11)
      • Itālijas vīni (1)
      • Japānas vīni (1)
      • Latvijas vīni (4)
      • Portugāles vīni (2)
      • Spānijas vīni (5)
    • viskiji (15)
      • Amerikāņu viskijs (1)
      • Īru viskijs (1)
      • Japānas viskijs (1)
      • Skotu viskijs (5)
    • Vodka (13)
  • glāzes bārā (1)
  • Humors (7)
  • Interesanti (65)
  • Kokteiļu veidi (24)
  • Pasaules restorāni (2)
  • Pētījumi (25)
  • Video (2)
  • Virtuāla bārmeņu skola (64)
  • Visas kokteiļu receptes (204)
    • ar absintu (4)
    • ar alu (2)
    • ar augļiem, ogām. (6)
    • ar brendiju (7)
    • ar cachaca (3)
    • ar džinu (26)
    • ar kafiju (2)
    • ar lieķieriem (27)
    • ar pastis vai raki (1)
    • ar Rīgas melno balzāmu (1)
    • ar rumu (35)
    • ar saldējumu / piena produktu (7)
    • ar šampanieti (6)
    • ar tēju (2)
    • ar tekilu (22)
    • ar vermutu (2)
    • ar vīnu (2)
    • ar viskiju (19)
    • ar vodku (49)
    • Bezalkoholiski kokteiļi (30)
      • mokteiļi (1)
      • smūtiji (3)
    • modernā klasika (39)
    • rekomendējam (15)
    • šoti (25)
  • Zīmoli (70)

Destilācijas iekārtas spirta ražošanai mājās

Tavs kabinets

Bārmeņu kurss On Line saturs

Captcha loading...

*pieteikties un izmantot sistēmu var tikai pēc pirkuma.

Sazinies ar mums:


t. +37126124900
info @ bar.lv

Uzņēmuma rekvizīti:
SIA ``RT CONSULT LTD
Reģ. Nr. 40203308232
Banka: Swedbank AS
Konts: LV50HABA0551050581125
Biroja adrese:
Kārļa Ulmaņa gatve, 2, Rīga, L:atvija, LV-1004

Noderīgas saites:

  • Jautājumi un atbildes par bārmeņu kursiem
  • Mācību programma
  • Cik maksā bārmeņu kursi?
  • Nodarbību grafiks
  • Noteikumi un distances līgums
  • Privātuma politika

Pirkumi internetā

  • Klātienes kurss bārmeņiem
  • Bārmeņu kurss ON LINE
  • Citi kursi on line
  • Destilācijas iekārtas
  • Preces bārmeņiem

© 2023 Betheme by Muffin group | All Rights Reserved | Powered by WordPress
    0

    €0.00

    • No translations available for this page
      ✕

      Pieteikšanās

      Aizmirsāt paroli?

      Izveidot kontu?

      WhatsApp us