Rakija

Rakija ir kopīgs termins augļu brendijam Balkānos. Tas ir spēcīgs destilēts alkoholisks dzēriens izgatavots no dažādiem augļiem, slavenākais no tiem ir slivovica (plūmju rakija).
Alkohola saturs rakija parasti ir 40%, bet mājās ražots rakija var būt spēcīgāks (parasti 50% līdz 80%)
Rakija ir dzīves veids lielākajā daļā Balkānos. Rakija tiek dzerta visur – sākot no dzimšanas dienas līdz kāzām un pat bērēm. Laba rakija ir izgatavots no veseliem, pilnībā nogatavojušiem augļiem. Jebkura mājsaimniecība Balkānu reģionā, kurai ir kaut mazs augļu dārzs, taisa savu rakiju, un katrs to dara pēc saviem rituāliem.
Pēc destilācijas ir divas iespējas, uzglabājot to stikla pudelē, kur to vajadzētu atstāt vismaz 2 mēnešus, vai atstāt to ozolkoka mucās nostāvēties uz vairākiem gadiem, reizēm šīs mucas tiek ieraktas zemē.
Slovēnijā reizēm rakija tiek izgatavota uz bērna piedzimšanu, ierakta zemē un atstāta tur ar domu, ka tā tiks izdzerta bērna kāzās.
Apmeklējot kādu no bijušajām Dienvidslāvijas republikām, jums visvairāk noteikti tiks piedāvātas dažādas rakijas, atsakoties izmēģināt to, tā var tikt uzskatīta par rupjību un nepieklājību, tāpēc pat tad, ja jums nav vēlme uz dzeršanu, vienkārši mēģiniet izmēģināt to.
Ja jums nav vēlme dzert un izmēģināt vairāk par vienu glāzīti, tad vēlams neizdzeriet glāzi tukšu, pretējā gadījumā, ja jūsu glāze ir tukša, jums var tikt liets vēl.
Balkonos cilvēkiem arī patīk runāt par rakiju, jo tas esot Dieva dots dzēriens.
Kā vecs latīņu sakāmvārds vēsta, Omne TRIUM Perfectum (viss, kas nāk pa trim ir ideāli), rakija uzmundrina ķermeni, dziedē dvēseli un stiprina garu.
Ir daudz dažādu veidu rakija tomēr šljivovica (izgatavota no plūmjēm), ir līdz šim populārākā. Šljivovica bija priekštecis visu citu rakija veidiem. Blakus tam, visbiežāk izmantotās rakijas ir aprikožu (kajsijevača), cidonijas (dunjevača), vīnogu (lozovača) un ar zaļumiem (travarica). Lai gan mūsdienu daudzveidīgais tirgus piedāvā dažādus rakijas veidus, apvienojot dažādas garšas un sastāvdaļas, šljivovica vienmēr palicis par izvēli Nr.1.
Serbijā ir arī specializēti rakija bāri, kuros var nogaršot tuvu pie 120 dažādām rakijas šķirnēm.
Autors: Agnese Bērziņa